Erdőszentgyörgy

10 éves a Naplemente! Idősek Világnapja Erdőszentgyörgyön!

Kettős ünnep volt kedden (október 3-án) városunkban. A délelőtti órákban a helyi kultúrotthon kistermében ünnepelték fennállásuknak tízedik évfordulóját a Naplemente Idősek Klubjának tagjai. A csoport egy évtizeddel ezelőtt indult Cosma István, a Gyulafehérvári Caritas munkatársának kezdeményezésére, amelyben több idős, erdőszentgyörgyi személy is partner volt, majd hamarosan egyre többen csatlakoztak az aktív csoporthoz. A találkozóhelyük falán kifüggesztett, számtalan élményt felsorakoztató fényképek is azt bizonyítják, hogy a több mint húsz tagot számláló csoport nem tétlenkedik. Szívük teljes szeretetével vesznek részt és segítenek rendezvényeken, legyen az farsang, karácsony vagy emléknap. Emellett kirándulásokat is szerveznek maguknak, meglátogatva az ország nevezetes helyeit. A csoportban családias a hangulat, nagy hangsúlyt és odafigyelést fektetve a klub tagjainak születésnapjuk, illetve névnapjuk alkalmából való köszöntésére. Ismerik egymás aktuális problémáit, megosztják gondjukat, örömüket, az egyedül élők számára, ezek a heti rendszerességi találkozások kellemes kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak.

A tíz éves szülinap különleges volt. A Caritas emlékfüzettel ajándékozta meg a résztvevőket, amelyben képek foglalják össze az elmúlt, együtt töltött időszak nevezetesebb eseményeit. A polgármester virágkosárral érkezett a város időseinek köszöntésére.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere kezdte a köszöntések sorát, jó egészséget, és egy olyan kiegyensúlyozott idős létet kívánva a jelenlévőknek, amiben megtalálják az örömüket. Arra buzdította az ünneplőket, hogy továbbra is jöjjenek, találkozzanak, hisz Erdőszentgyörgyön működik az egyik legaktívabb csoport, akik sokat segítenek a közösségnek, különböző civil szervezeteknek. Majd így zárta beszédét: „arra kérem önöket, hogy őrizzék meg a fiatalokat is megszégyenítő időskori lendületüket”.

Kovrig Magdolna, nyugalmazott pedagógus, a Naplemente Idősek Klubjának alapító tagja az elmúlt évek történéseit foglalta össze, felelevenítve, hogy honnan indult a csoport és hová jutott napjainkig. Cozma István így fogalmazta meg az ünneppel kapcsolatos gondolatait: „hálás vagyok mindenkinek, mert ezt a tíz évet közösen sikerült felépítenünk, közösen jártunk az úton. Hála van szívemben, elégedettség és öröm, hisz annyi szép dolog történt velünk az elmúlt tíz évben. És azt gondolom, hogy sikerült nap, mint nap, minden találkozáskor többé, szebbé és jobbá tenni saját életünket, egymás életét, de akár a közösség életét. Én azt hiszem, hogy a mai tíz év az valójában az időskornak, a bölcsességnek, a méltóságnak az ünnepe is, és annak, hogy sikerült ez idő alatt hidakat építeni egymáshoz. Jó volt ez a tíz év, és ezt nagyon köszönöm”.

Az ünnepségen a köszöntő beszédek után, igazi szülinapi hangulat volt, ahol az előre, gondosan elkészített szendvicseket fogyasztották el, majd közösen fújták el a torta gyertyáit. A torta elfogyasztása közben néhányan kedvenc, alkalomhoz illő versüket is felolvasták, ezáltal kifejezve jókívánságaikat társaik felé.

Az ünnepség délután folytatódott a kultúrotthonban, amihez a bözödi Szeretet csoport, idős tagjai is csatlakoztak. Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. Ez alkalomból köszöntő beszédek és előadások várták az időseket. Az önkormányzatot Tar András, Erdőszentgyörgy alpolgármestere képviselte, majd Boldizsár Ferenc, római katolikus plébános szólt az egybegyűltekhez, ezt követően Mekaliszter Magdolna, a Caritas munkatársa fejezte ki jókívánságait. A délutáni program a 6-8. osztályos diákok, „Mese a Napról, a Holdról és a csillagokról” című színdarabjával folytatódott, rendezője Mocár Bence, elsőéves színészhallgató, aki a darabot a gyerekek szövegeiből állította össze, majd Barabás Katalin tanárnő betanította. A rendezvény a Százfonat néptánccsoport fellépésével zárult.

Gyulafehérvári Caritas és az Erdőszentgyörgyi Önkormányzata karöltve tette emlékezetessé a napot az idősek számára, éreztetve velük, hogy koruk ellenére hasznos tagjai a társadalomnak, és szükség van mindarra a tapasztalatra, tudásra, amit évek kemény munkájával szereztek meg.

Erdőszentgyörgy
2017. szeptember 4.