Erdőszentgyörgy

A karácsonyra készül Erdőszentgyörgy! Első alkalommal adventi koszorúja is van a városnak!

A múlt hét folyamán, több napon keresztül a Fiatal Erdőszentgyörgyiek Tanács (FiEszTa) és Erdőszentgyörgy Önkormányzata, lelkes önkéntesek segítségével több, mint ötven, helybéli idős ember számára készített adventi koszorút. A koszorúkra szárított narancs, alma, dió, méhviasz gyertyák, tobozok, és más apró díszek kerültek. Szombaton, a délutáni órákban a FiEszTa tagjai a házhoz szállításról is gondoskodtak, ezáltal is szebbé téve a város betegei, és szépkorúi számára az adventi várakozás időszakát. Adventi koszorú készítése és kiosztása több éves múltra tekint vissza, és az akció sikerességét látva, bizonyára nem volt az utolsó alkalom.

A karácsony előtti városszépítés több részben zajlott. A folyamathoz tartozik a Művelődési Ház közelében lévő fenyőfa feldíszítése is. Az erre felkerülő dekoráció elemeinek többségét is saját kezűleg készítették el a lelkes városlakók.

A városszépítés meghatározó része a már öt éve, minden évben felállított betlehemi istálló, amely a karácsony valódi üzenetét, a kis Jézus megszületésének pillanatát örökíti meg. Ez a Folkfonat, felnőttek alkotta tánccsoportnak köszönhetően kel életre évről évre. Kisebb babú újítás után, szintén a szombati napon állították fel a játszótér mellett. Az idén első alkalommal egészíti ki a betlehemest egy köztéri adventi koszorú, amely minden héten közös gyertyagyújtásra teremt lehetőséget a város lakói számára. Vasárnap (december 3-án), advent első vasárnapján 18 órakor találkoztak a résztvevők az adventi koszorúnál. A békét jelképező első gyertya meggyújtása mellett, ehhez kapcsolódó gondolatait Boldizsár Ferenc, erdőszentgyörgyi római katolikus plébános osztotta meg a térre látogatókkal, majd közös énekléssel és imádkozással emelték az ünnep színvonalát. „Minden héten kigyúl koszorúnkon egy-egy gyertya, jelképezve az egyre nagyobb fényességet, mely Krisztus születésével fog eljönni közénk. Ezen momentum alkalmával minden héten egy-egy lelkész fog hozzátok szólni, titeket ünnepre hangolni, az ünnep és az advent sajátosságára”- vezette fel az első közös gyertyagyújtást az ötletgazda, Boldizsár Ferenc plébános. Beszédében figyelmeztetett, hogy ne feledkezzünk meg épp a karácsony lényegéről „az elmúlt évtizedben meghittségéből sokat veszített, mivel sajnálatosan a külsőségekre helyeződött a hangsúly. Megjelentek ugyan újra az adventi koszorúk, de nagyon sok helyen csupán csak a dekoráció szintjén. Megfelelő lelki készület híján elsikkad a lényeg, olcsó eszem-iszommá alacsonyodik az ünnep. Míg az Úrjöveti időnek éppen az lenne a feladata, hogy testileg-lelkileg felkészítsen bennünket a karácsony misztériumára”- hangsúlyozta a plébános. Majd beszéde után közös imádkozás következett. Ezt követően Tőkés Lóránt unitárius, és Gáspár György református erdőszentgyörgyi lelkészek mondtak áldást.

A tervezett együttlétek szerint vasárnap (dec. 10-én), advent második vasárnapján Tőkés Lóránt unitárius lelkész osztja meg gondolatait a gyertyagyújtáson résztvevőkkel. Advent harmadik vasárnapján (dec. 17-én), a szeretet lángjának meggyújtása alkalmával, Gáspár György református lelkész segíti ráhangolódni a karácsony valódi szerepére a város lakóit. Az adventi koszorú utolsó, azaz negyedik gyertyáját, amely a remény jelképe, az Erdőszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal képviselőjének gondolataival zárul. Karácsony estéjét, a hagyományokhoz híven betlehemes játékkal ünneplik, majd a felekezetek szerinti istentiszteletekre, misére mennek a résztvevők. Ugyancsak a karácsonyi ünnepkör keretén belül kell megemlítenünk a család-barát szilvesztert, amely a Rhédey kastély pincegalériájában kínál szórakozási lehetőséget gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere örül annak, hogy a kisvárosban ilyen aktív a közösségi élet, és vannak, akik felvállalják, hogy szebbé, hangulatosabbá teszik a város utcáit. „Advent és karácsony keresztény kultúránk alapköve, ezért kell azt érdemben is megélni. De a külsőségek mellett, főként a szeretet ünnepének közeledtével elengedhetetlen, hogy lelkiekben éljük meg a várakozást, és a kis Jézus születését. Ezért tartom fontosnak a vasárnaponkénti közös gyertyagyújtást. A saját ráhangolódási törekvésünk mellett, nem szabad megfeledkeznünk másokról sem. Gondolok itt az egyedül maradtakra, a betegekre, idősekre, ezért is kezdtünk bele és támogattuk a több mint félszáz adventi koszorú készítését és kiosztását. Reméljük, hogy törekvésünk célba ért, és sikerült megörvendezteti vele a megajándékozottakat. Kívánok mindenkinek áldott adventi várakozást, és kívánom, hogy gyermeki szívvel éljük át a közelgő ünnep varázsát” – fogalmazott Csibi Attila Zoltán városvezető.

A karácsonyi sürgés-forgásból a Szent György Technológia Líceum tanulói és pedagógusai is kiveszik részüket. Az idén ötödik alkalommal szervezik meg az év utolsó tanítási napján a Karácsonyi Kézművesvásárukat az iskola spottermében. Szatmári Borbála tanár, főszervező elmondta, a vásáron az osztályok árusítják saját készítésű portékáikat, és a befolyt összeg az osztály közös kasszáját gyarapítja, amit később együtt használnak fel valamilyen céllal. Ez a vásár az iskola tanulói, illetve tanárai mellett minden érdeklődő számára nyitott.

A FiEszTa, az Önkormányzat munkatársai és az önkéntesek munkája mellett, meg kell köszönnünk Maksai Bernadett virágüzletének, a Keresztes üzletnek és végül, de nem utolsó sorban a Szovátai Erdészeti Hivatalnak támogatásukat, hisz segítségük és felajánlásaik nélkül, nem valósulhatott volna meg városunk ünnepélyessé tétele.

Erdőszentgyörgy
2017. december 4.