Erdőszentgyörgy

Beszámoló az Összetartozás Templomának munkálatairól

Újabb nagy pillanathoz érkezett a Bözödújfalusi-tóból kimagasló Összetartozás Templomának építése. A novemberben elkezdett munkálatok után, az alapot tartó betoncölöpök egymás után kerülnek helyükre, hogy nemsokára kimagasodhasson rajtuk a vízből a templom alapja. A hideg és télies időjárás ellenére jól haladnak az építkezési munkálatok, ugyanis a modern építési technológiának köszönhetően, lehetőség van az év hidegebb napjain is folytatni a munkálatokat. 2018. december 20-án, 13:30 órára hirdettek sajtótájékoztatót Erdőszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Katan Consulting kft és a Bözödújfaluért Egyesület képviselői. A találkozó célja, hogy ismertessék a templomépítés jelenlegi állapotát, illetve az adománygyűjtés állását, mintegy év végi mérleget készítve, ugyanis az ünnepek miatt, rövid időre leáll az építkezés.

A sajtótájékoztatót Személy Zsolt Dénes, a Bözödújfaluért Egyesület elnöke nyitotta meg. Ismertette a jelenlegi állapotot és örömét fejezte ki, hogy sikerült elkezdeni az évek óta várt kivitelezési munkálatokat, majd átadta a szót a kivitelező vállalat képviselőjének.

A tereprendezés és az Összetartozás Templomának felépítését novemberben kezdte el a Katan Consulting kft – erről számolt be Seres Tamás Péter mérnök, majd folytatta, hogy az előző, közel egy hónapban sikerült elvégezni a tereprendezési munkálatokat, azaz a munkaplatformot előkészíteni és kihozták a helyszínre a szükséges munkagépeket. Nem könnyű télen dolgozni, viszont elengedhetetlen, hogy maximum január végéig elkészítsék az épület alapját, hisz a tavaszi hóolvadás következtében megemelkedik a tó vízszintje, elárasztja a munkaterületet. „Tehát január végéig el fogjuk készíteni az alapot, elhelyezzük a 30 cölöpöt, így bárki láthatja már a vízből kimagasló alapot. A cölöpök 12 méter mélyen lesznek lefúrva a talajba és egyenként 88 cm átmérőjű hengerekről beszélünk” – számolt be Seres Tamás Péter.

 

A kivitelező beszámolóját Szombatfalvi József, Bözödújfalu szülöttének beszéde követte. Elmondta, az új templommal lesz egy hely „ahol igazán emlékezzünk a régi időkre, mivel ugyanoda épül, ahol az egykori templom volt, és bizony nagyon sok boldog időt töltöttünk el az egykori templomban, és annak a templomnak a helyén újra templomban lenni, valahol, minden fájdalom és keserűség mellett, öröm is lesz. Nemcsak nekem, hanem mindazoknak, akik bözödújfalusiként, itt születtek, haza térhetnek ide”.

A mai találkozón Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere, tiszteletbeli bözödújfalvi is jelen volt, aki elégedettségét fejezte ki az építkezési munkálatok gördülékeny kimenetele miatt. „Nagyon sok akadályon sikerült átvinni ezt a túl merész álomnak hitt beruházást, ami itt áll mögöttem és valahogy mindig arról tudunk beszélni, hogy létezik egy isteni gondviselés, ami túlsegít a nehézségeken. Ennek az álomnak nagy része már valóssággá vált, és bízom benne, hogy a tett ígéretünknek megfelelően, augusztus első szombatján át tudjuk adni az Összetartozás Templomát Bözödújfaluban”. Továbbá, elmondta a városvezető, hogy a merész álom, a kitartás és a segítő emberek közös érdeme, hogy fel fog épülni, a köztudatban, a falurombolás szimbólumaként megmaradt, vízből kimagasló templom.

A sajtótájékoztató végén, arra kérték a sajtó képviselőit, hogy vigyék hírét annak, hogy már van előrelépés a templomépítés ügyében, és biztassanak mindenkit arra, hogy aki teheti, adományozzon a továbbiakban is. A munkálatok elkezdése nem azt jelenti, hogy meg lenne a teljes összeg, amely az Összetartozás Templomának építéséhez szükséges. Egyelőre csak az alapozási munkálatok kifizetését tudják megvalósítani, ami a teljes beruházás 70 %-a. A hiányzó összeg 120-130 ezer euró. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 250 ezer euróra becsült építkezés értéke közel 310-320 ezer euróra ugrott, ugyanis a tereprendezési munkálatok, az engedélyeztetés különböző fázisai és a kötelezően elkészítendő tanulmányok illetve geológiai fúrások is nagyon sok pénzbe kerültek.

A Katan Consulting vállalat ma lezárta az idei munkafázist, ígéretük szerint január első napjaiban nekilátnak a cölöpök lehelyezésének, illetve az alap elkészítésének. Az adománygyűjtés továbbra is folytatódik, így, aki még szeretne, hozzájárulhat az Összetartozás Templomának építési költségeihez a következő számlaszámok valamelyikén:

BANCA TRANSILVANIA – TARGU MURES

ASOCIATIA BOZODUJFALUERT,  COD CLIENT 257338,  SWIFT: BTRLRO22                                 

HUF     RO86BTRLHUFCRT0257533801
EUR     RO73BTRLEURCRT0257533801

RON      RO26BTRLRONCRT0257533801

 

 

 

Erdőszentgyörgy,

  1. december 20.