Erdőszentgyörgy

Celldömölki diákok Erdőszentgyörgyön

A Celldömölki Berzsényi Dániel Gimnázium negyven diákja utazott Erdőszentgyörgyre a Határtalanul program keretén belül. Az október 6-13. közötti, egy hetes tanulmányi út, Arany János költő jegyében zajlott Tóthné Bali Krisztina programfelelős vezetésével „Testvérvárosok Arany nyomában” címmel.

Celldömölk 16 éve Erdőszentgyörgy testvértelepülése, így volt már egyfajta önkormányzatok közötti kapcsolat a két város között. Egy erdőszentgyörgyi delegáció ott létekor fogalmazódott meg az igény, hogy az iskolák között is hasonló kapcsolatot kellene kiépíteni, amely lehetővé tenné a diákok számára egymás városának, kultúrájának megismerését. Innen származik az ötlet, hogy városunkba töltsék ezt a néhány napot. A Határtalanul programot előző években is megpályázta az említett oktatási intézmény, ez a negyedik alkalom, hogy anyaországi tanulók Erdélybe utazhatnak. Tóthné Bali Krisztina elmondta, nagyon sok élménnyel gazdagodtak a gyerekek, hisz többségük sosem járt Székelyföldön. A pályázatot tavaly tavasszal írták ki, ezt egy hosszas egyeztetés követte, majd a szükséges intézkedések eredményeként utazhattak Erdélybe a 10-11. osztályosok alkotta csapat. A pályázat két kirándulást tesz lehetővé: egyik a celldömölkiek Erdőszentgyörgyre való utazására, a másik az erdőszentgyörgyiek Celldömölkre való utazásának költségeit fedezi, egyenlő arányban. Az együttműködési szerződés alapján, a Szent György Technológiai Líceum diákjai tavasszal készülnek Celldömölkre. A pályázati pénz mellett az Erdőszentgyörgyi Önkormányzat is jelentős összeggel támogatta a külföldi vendégek fogadását, hogy azok itt tartózkodása minél tartalmasabb és színvonalasabb legyen.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere nagyon örül ennek az együttműködési kezdeményezésnek, mivel „a diákok az ilyen és ehhez hasonló lehetőségek által megismerhetik egymás kultúráját, és közvetlen kapcsolatot alakítanak ki egymás között, ami elengedhetetlen a határokon átívelő nemzetrészek tényleges összekapcsolása miatt”- fogalmazott az elöljáró.

Tóthné Bali Krisztina szerint „mivel Arany év van, a pályázat elemeit erre építettük”. Az Arany János élete és munkássága tematikájú program szellemében, első napi megállójuk a költő szülővárosában, Nagyszalontán volt. „Az egyik programunk egy flashmob, és nagyon spontán összejött egy előadás. Arany szobránál szavaltak a gyerekek, majd megnéztük az iskolát, ahol Arany tanult illetve tanított”- folytatta az élménybeszámolót a programfelelős. Másnap reggel a Feketetói Vásár hangulatát tapasztalhatták meg, majd Csucsán és Kolozsváron is megálltak egy kis kitérőre, így érkeztek szombat estére Erdőszentgyörgyre. A tanulmányi út további kirándulásokkal folytatódott, így látogatták meg a szovátai sós tavakat, a parajdi sóbányát, Tamási Áron farkaslaki szülőházát és nyughelyét, Orbán Balázs szelykefürdői sírját, de a székelyudvarhelyi sétájuk alkalmával a Tamási Áron Gimnáziumot, valamint a Benedek Elek Tanítóképzőt is látták kívülről, illetve a főtéren lévő emlékparkban is időztek egy keveset. Emellett felkeresték a Gyilkos-tót, a Békás-szorost, a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomot. A templomlátogatás alkalmával nemcsak az épület történetét hallhatták, hanem az örmények életéből, szokásaiból is ízelítőt kaptak, ezáltal még egy kisebbséget megismerve. A közös sport is szerepet kapott e néhány nap alatt, a lányok kosaraztak, míg a fiúk fociztak a helyi diákokkal. Sok celldömölki diák számára maradandó élményt nyújtott a kőrispataki szalmakalap múzeum, valamint a bözödújfalusi emlékpark.

Az itt tartózkodásuk utolsó napján látogatták meg a helyi református templomot és a Rhédey kastélyt, majd az utóbbiban adták elő az Arany Jánosról szóló, zenés, verses összeállításukat a helyi középiskolásoknak. A délután Marosvásárhely utcáin tett sétával és Kultúrpalota látogatással telt, majd este a helyi Százfonat előadása szórakoztatta a közönséget és táncházzal zárták a napot, ahol moldvai csángó tánccal ismerkedtek.

A Határtalanul program erdőszentgyörgyi felelőse és koordinátora Beke Tünde földrajz szakos tanár, aki helyismeretét felhasználva szervezte meg a diákok mindennapi kirándulásait. A program céljáról kérdezve, elmondta, hogy nagyon fontosnak látja a két város diákjai közti kapcsolat kiépítését, hisz „ezekkel a személyes kötődésekkel még élőbbé tesszük a történelmi kapcsolatot. Az élmény és érzelem alapú megismerés elmélyíti egy hely és az emberek iránti kötődöttséget. És természetesen bármikor visszavárjuk őket – zárta mondandóját Beke Tünde.

A celldömölki diákok csütörtökön indulnak haza, útjukba ejtve a segesvári, a vajdahunyadi és a dévai várakat is.