Erdőszentgyörgy

Együttműködési szerződést írtak alá

 

Együttműködési szerződést írt alá a FC Csíkszereda és az erdőszentgyörgyi Kis-Küküllő Sport Egyesület

 

Együttműködési szerződét írt alá az erdőszentgyörgyi Kis-Küküllő Sport Egyesület és Szondi Zoltán, a Futball Klub Csíkszereda Egyesület elnöke Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy Város polgármesterének közbenjárásával. A május 24-én kötött megállapodás értelmében a csíkszeredai akadémia anyagi és szakmai támogatással segíti az erdőszentgyörgyi sportegyesületet a labdarúgás népszerűsítésében, és az oktatás színvonalának növelésében.

A Kis-Küküllő Sport Egyesület több csapatot, 100-120 gyereket oktat az erdőszentgyörgyi sportpályán. Az U13 (2005-ben születettek) és az U17 (2001-ben születettek) csapatok jelenleg is egy bajnokságban vannak, ahol felkészültségük, tudásuk és tehetségük révén méltón képviselik kisvárosunkat és a Kis Küküllő mentét. A szakmai felkészítést öt, az egyesület kötelékébe tartozó edző végzi, akik a csíkszeredai akadémia edzésprogramja szerint készítik fel a gyerekeket.  A kisebb gyerekek számára is elérhető a focioktatás ugyanis az egyesület edzői az említett két csapaton túl, másik három csapatot is edzenek. Ezek az U7 (2012-ben születettek), U8 (2011-ben születettek), és U9 (2010-ben születettek) csapatok, vagyis a legkisebb gyerekekből összeválogatottak közössége. Ez utóbbiakban, további jelentkezőket toboroz a Kis-Küküllő Sport Egyesület, így minden focikedvelő gyereket szívesen látnak a csapatokba. Az egyesület célja összefogni azokat a gyerekeket akik térségben laknak és egy minőségi, szakmai rendszer szerint, megtanítani a sport adta nevelési eszközökkel, nyerni, veszíteni és csapatban gondolkozni, figyelni egymásra. Jelenleg Erdőszentgyörgy Város Polgármesteri Hivatala jóvoltából az egyesület keretein belül foglalkoztatott gyerekeket Balavásártól – Makfalváig  térítésmentesen szállítják Erdőszentgyörgyre, majd edzés után haza. Ugyanakkor az edzések is ingyenesek minden csapattag számára. A csütörtökön kötött együttműködési támogatásnak is köszönhetően, az erdőszentgyörgyi sport egyesület, toborzási kampányba kezd, ami által még több gyereket szeretnének bevonni tevékenységükbe, ezáltal is felhívva a figyelmet a testmozgás fontosságára. Emellett a csapattagok megtapasztalhatják a közösségi munka és az ezzel járó siker, illetve kudarc élményét is, megtanulnak együtt- és összedolgozni.

A FC Csíkszereda honlapjukon így vall magáról: „utánpótláscsapataink, a romániai élvonalban szereplő U16 és U18-as gárdák Székelyföld több városából érkezett 14-18 esztendős fiataljainkat játszatják a legmagasabb hazai szinten s köszönhetően a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával megkötött szakmai együttműködési szerződésnek, lehetőséget adnak a legjobbaknak a nemzetközi porondon történő megmérettetésnek. Alközpontjaink Csíkszeredától Marosvásárhelyig bajnokságokon, hazai és nemzetközi tornákon versenyeztetik gyerekcsapataikat, ahhoz, hogy a legtehetségesebb kis játékosok Csíkszeredába kerülve megpróbáljanak a hazai utánpótlás élvonalában helytállni és (miért is ne?) a lehető legfeljebb jutni” – olvashatjuk a főoldalon. Az erdőszentgyörgyi sportegyesülethez tartozó gyerekek számára, így nem csak minőségi oktatást jelent a napokban megkötött együttműködési megállapodás, hanem magas szintű képzési lehetőségeket is, mindezt ingyen.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy Város Polgármestere szerint „óriási előrelépést és fejlődési lehetőséget jelent az, hogy az FC Csíkszereda támogatja a Kis-Küküllő Sport Egyesületet, ugyanis olyan lehetőségeket kínálnak, amit csak sportegyesületként, térítésmentesen nem biztosíthatnánk a környékről Erdőszentgyörgyre járó gyerekeknek. Mindig is elengedhetetlennek tartottam, hogy megfelelő sportolási lehetőséget nyújthassunk gyerekeinknek, anélkül hogy az anyagilag megterhelő legyen a családok számára” – fogalmazott az elöljáró.

Erdőszentgyörgy első labdarúgó csapata 1948-ban alakult, Bartha Simi, Veres József, Nagy Berci, Csizmadi Ferenc, Szálasi József, Todea Ștefan, Muica Remus valamint Cociș Victor alapító tagok kezdeményezésére. A 70 évvel ezelőtt létesített labdarúgó csapat szintén a Kis-Küküllő nevet viselte. Ennek a hét évtizeddel ezelőtt életre kelt sportnak a továbbvitelét vállalta fel a Kis-Küküllő Sport Egyesület, ahová a továbbiakban is, minden korosztályban várják a focizni vágyó gyerekeket. Részletes információk az edzések időpontjáról, az induló és már létező csapatokról Ponyori József edzőtől kérhetők, a 0744-502.943-as telefonszámon vagy a kkserdoszentgyorgy@gmail.com e-mail címen.

 

Erdőszentgyörgy,

  1. május 29.