Erdőszentgyörgy

Elfogadták Erdőszentgyörgy 2019-es költségvetését

2019. április 17-én, szerda délután, az Erdőszentgyörgyi Helyi Tanács soros ülésén megszavazták a város 2019-es évi költségvetését. Mivel az idei büdzsé a vártál jóval kisebb, nem volt könnyű eldönteni, mi kerüljön ki a betervezett fejlesztések, megvalósítások sorából. Az idei költségtípusokat két csoportra oszthatjuk, az egyik a már folyamatban lévő pályázatok folytatása, a másik az új megvalósítások.

Erdőszentgyörgyön jelenleg több pályázat lehívása, kivitelezése is folyamatban van. Számszerűen hét nagy projektről számolhatunk be. A Rhédey-családnak emléket állító kiállítás berendezését már elkezdték a szakemberek, a bútorokat és használati tárgyakat már megvásárolta az önkormányzat. Emellett folyamatban van a Dózsa György úti iskola felújítása és bővítése, amely az alapozás befejezéséig jutott el április közepéig. A két, Rhédey-kastély körüli központi park létrehozása is, a városvezetőség reményei szerint, hamarosan elkezdődhetnek, hisz annak anyagi hátterét szintén megnyert pályázatok biztosítják. Hasonlóan, megvalósításra vár az időseket és fiatalokat egyaránt, megcélzó foglalkoztató központ létrehozása, és annak eszközökkel való felszerelése, amelynek a Művelődési Ház kisterme, a helyiek által moziteremként emlegetett helyiség lesz állandó székhelye. Az önkormányzatnak még két európai uniós pályázata van folyamatban. Az iskola utcában a régi útügy épülete helyén, épül fel a városban egy új óvoda, ezt a pályázatot már megnyerte az önkormányzat és várhatóan folyó év őszig el is kezdődnek a munkálatok, valamint a városi kórház járóbeteg-gondozóval bővülne, és fel is újítanák a jelenlegi osztályt, ez a pályázat elbírálás alatt van még. A folyamatban lévő projektek azért kerültek be az idei költségvetésbe, mert azokhoz önrésszel is hozzá kell járulni.

A megcsappant éves költségvetéssel ellentétben, a városvezetés számos új teendőt táblázott be idénre, a megoldásra váró közügyek és problémák mielőbbi megoldását szem előtt tartva. Az idei költségvetésből tervezik felújítani a rossz állapotban lévő család orvosi rendelő épületét és udvarát, de a Művelődési Házban lévő könyvtártermet és a mozitermet is korszerűsítik, hogy azok a közösség számára használhatóak legyenek. A tervek szerint a városi buszmegállókba új utasvárók kerülnek, a jelenlegi megrongált és lepusztultak helyett, valamint rendeznék a tereket is körülöttük. A település közbiztonságának érdekében térfigyelő kamerákat helyeznek el, a város különböző pontjain, és összeszedik, majd a törvénynek megfelelően elszállítják a város területén élő kóbor kutyákat.

Az év fontos megvalósítási közé tartozik a városrendészeti terv (PUG) elkészítése, valamint az összes garzon telekelése is. Az infrastruktúrára is van elkülönített alap: fekvőrendőröket helyeznek el a város utcáink, újra festik a sávelválasztó vonalat az utakon, bővítik a közvilágítási hálózatot a Dózsa György úton, a benzinkút irányába. Ez utóbbit, a lakók hozzájárulásával közösen valósítják meg. A város 20 utcájára, illetve a garzonokhoz bevezető utak leaszfaltozására is meg van a kivitelezési dokumentáció, amellyel a fejlesztési minisztérium vonalán pályázunk anyagi források után, jó esély van arra, hogy sikerüljön. . A tervben szereplő utcák a következők: Kis, Rózsák, Hársfa, Május 1, Eper, December 1, Tavasz, Iskola, Gólya, Stadion, Keskeny, Templom, Mihai Eminescu, Esthajnalcsillag, Mező, Erdő, Nicolae Balcescu, Szabadság, Egyesülés, Március 6 utcák, valamint a garzonokhoz bevezető utakra kerülne aszfalt burkolat. Az ivóvíz- és szennyvíz hálózat is bővülni fog 2019-ben, így olyan lakók számára is elérhető lesz ez a szolgáltatás, ahol eddig nem igényelhették.

A Szent György Technológiai Líceum többek között, idén megkapja a tűzvédelmi engedélyt, és kicserélik a tornaterem megrongálódott padlózatát. A sport terén nagyobb beruházásokra is készül az önkormányzat. Az Országos Beruházási Központhoz (CNI) pályáztak, és kedvező elbírálása esetén Erdőszentgyörgy egy sportcsarnokkal, foci, kézilabda, kosárlabda, és röplabda pályával gazdagodhat, amely elsősorban a helyi gyerekek megfelelő körülmények közti sportolását teszi lehetővé.

A fejlesztésekből a Rhédey-kastélynak is jut. Első sorban biztonsági rendszerrel, riasztóval látják azt el, változni fog a benne lévő fénytechnika minősége, de remélhetőleg a két emeleti terem, restaurálásra szoruló mennyezetének megvalósíthatósági terve is elkészül.

Az Erdőszentgyörgyhöz tartozó Bözödön lévő ravatalozóba bevezetik a villanyt, és újra kövezik a falu mellék utcáit is. Itt fontos megjegyezni, hogy a megyei tanács RMDSZ frakciójának, illetve Péter Ferenc elnök úrnak köszönhetően, idén elkezdődhet a Bözödön átvezető megyei út teljes korszerűsítése, amely aszfaltburkolat, sáncok, járdák kialakítását teszi lehetővé. Egyelőre a falu közötti útszakasz újul meg, de bízunk benne, hogy a közeljövőben sikerül összekötni itt is Maros megyét Hargita megyével.  Köszönjük!

A 2018-as év legvégén egy Bözödről elszármazott hölgy közbenjárásával az ASBL Recupanum nevű belga egyesület kereste meg az önkormányzatot, felajánlva 2500 eurót, hogy arra használják, amire csak szeretnék. A városvezetés ezt a nagyvonalú felajánlást három részre osztotta: a bözödi vendégházat újítják fel belőle, új kültéri játékokkal bővül a bözödi játszótér, illetve néhány padot vásárolnak belőle az erdőszentgyörgyi kórház udvarán lévő kis parkba, hogy a betegek otthonosabban érezhessék magukat.

A felsorolt, számos, folyamatban lévő, és megvalósításra váró feladat ellenére, jó néhány tervet ki kellett venni a vártnál jóval kisebb költségvetés miatt, viszont ha az erre az évre megfogalmazott célokat sikerül elérni, az már komoly előrelépést jelent a település utóbbi időben felfelé ívelő jövőjének.

 

 

Erdőszentgyörgy,

  1. április 19.