Erdőszentgyörgy

Elkezdték a Dózsa György úti iskola építését

2019. március 1-én reggel buldózer és munkáscsapat látványa fogadta az erdőszentgyörgyi Dózsa György úti iskola előtt elhaladókat, ugyanis elkezdték az iskola renoválási és építési munkálatait. Kora reggel Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere adta át a munkaterepet és a kulcsot a Conart Structuri kft munkatársainak.

A Szent György Technológiai Líceum keretein belül működő, a helyiek által 3-as számú iskolaként emlegetett épületet még a múlt század elején építette a magyar állam. A fennmaradt írásos említések szerint az épületet 1905-ben adták át. Az évtizedek során több újításon is átesett az iskola, de érdemleges változást nem hajtottak végre rajta, így az, megérett a teljes átalakításra, amelyet el is kezdett a kivitelező, a Conart Structuri kft. Az intézményben már 2018 szeptemberétől nem kezdtek új tanévet az addig ott tanuló 1-4. osztályos, magyar tagozatos tanulók, hogy elkerüljek a tanévközi költözéssel járó bonyodalmakat és kellemetlenségeket.

A munkálatok két érdemleges változást jelentenek. Elsőként a már meglévő épületet korszerűsítik, a projekt másik részeként pedig megtoldják azt, így jóval nagyobb lesz az iskola, mint eddig volt. A városvezetés tervei szerint, az elkészült épületben tanulnak majd az előkészítő, és az 1-8. osztályok.

Csibi Attila Zoltán, a város polgármestere elmondta: „a kivitelezőnek 18 hónap áll rendelkezésére, hogy a szerződésbe foglaltakat teljesítse. Ekkora kell kész legyen az új, korszerű iskola. Sajnos, a nehézkes adminisztráció miatt jobban elhúzódott a munkálatok elkezdésének ideje, mint az gondoltuk, de megtettünk minden tőlünk telhetőt, hogy ezt a folyamatot lerövidítsük. Így sikerült ma hozzálátni a kivitelezéshez és reméljük, hogy 2020 szeptemberében már itt kezdhetik az új tanévet az előkészítő, elemi és középiskolai osztályok”.

A jelenlegi iskolához 4942 nm telek tartozik, erre épül majd az új szárny. A mostani iskola összfelülete mindössze 703,42 nm (pince 40,62 nm, földszint 387,80, emelet 275 nm), leltári értéke 399 400 lej. Ebben 9 tanterem van. A felújított és újonnan épített iskola földszintje 841,27 nm, és az emelet 834,36 nm lesz, amelyben 18 osztályterem, étkező, öltöző, tanári szoba, irodák, orvosi rendelő, raktár, és illemhelyek is tartoznak. Az udvaron egy multifunkcionális sportpálya is helyet kap, ahol majd a tornaórákat tartják.

A Nemzeti Fejlesztési Alappal megkötött, finanszírozási szerződés aláírása után, közel egy évig tartó, adminisztrációs akadályt legyőzve, a kész tervekkel valamint a kivitelezővel megkötött szerződéssel rendelkezik a város vezetősége. A teljes befektetés több mint 5 millió lejbe fog kerülni.

 

 

 

Erdőszentgyörgy,

  1. március 1.