Erdőszentgyörgy

Elkezdték építeni a Református Óvodát és Bölcsődét

A napokban elkezdődött az erdőszentgyörgyi Református Óvoda és Bölcsőde építése. A munkacsoport az alapásással jó ütemben halad. Az október 6-i erdőszentgyörgyi Esperesi Hivatal avatóünnepségével egybekötött alapkőletételkor elhangzottak szerint, az intézmény a következő tanévtől már fogadja a gyerekeket.

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület projektsorozatának részeként, a beruházás a Magyar Kormány támogatásával valósul meg. Ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, az Esperesi Hivatal avatásakor, az erdélyi Magyar Televíziónak adott interjújában elmondta: „számunkra nagyon fontos azoknak a váraknak a megépítése, ahol biztonságban érezhetik magukat, azok, akik a közösséghez tartoznak. És fontos, hogy ez a református közösség érezze, hogy nincs magára hagyva. Minden intézmény, amit mi felépítünk az tulajdonképpen a megtartatás eszköze. Nekünk, erdélyi magyaroknak az intézményben van a megtartó erő, hiszen, aki ide tartozik az támaszt kap, erőt kap”- nyilatkozta az egyházvezető.

Az óvoda- és bölcsődeépítés lehetősége az elmúlt évben merült fel, az igény rá, jóval ezelőtt. Így, Erdőszentgyörgy Önkormányzata erre a nemes célra, a tulajdonában lévő Szegfű utcai telkét ajánlotta fel az egyház számára. A szükséges engedélyek, megvalósíthatósági tervek hamar elkészültek, így az alapkőletételtől számított négy hónap elteltével hozzá is kezdtek az épület alapjának kiásásához.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere így méltatta a kezdeményezést: „úgy érzem, hogy azáltal, hogy tartópillérek épülnek Erdőszentgyörgyön, városunk csak erősödik. A Református Óvoda és Bölcsőde olyan többletet ad a településnek, amelyre büszkék lehetünk, nemcsak mi, hanem az utókor is. Szükségünk van ilyen pillérekre, mivel sokat gyengült a nemzeti identitás, a közösség összetartása. Meggyőződésem, hogy, az épülő intézmény megerősíti az intézményhez tartozó gyerekek identitástudatát, és helyt állnak majd, nemcsak a települést érintő ügyekben, hanem az egész egyházmegyében.”- fogalmazott az elöljáró.

A tervek szerint az épület kétszintes lesz. A négy csoportos intézmény két óvodai és két bölcsődei csoport befogadására lesz alkalmas. A földszint az óvodásoké lesz, két játszó, foglalkoztató és háló szobával. Ehhez hasonlóan a manzárd a bölcsődéseké lesz. A foglalkoztató termek mellett, mosókonyha, étkező, tálaló, ételmelegítő (büfés konyha) mellett mosogató, babakocsi tároló, öltöző is helyet kap. Az épület kerítésein belül pedig játszótér fogadja a gyerekeket.

Míg több erdélyi településen is azzal találkozunk, hogy annak lakói kivándorolnak, városra költöznek, kiöregedik a település és emiatt az oktatási intézmények, gyerekhiányra hivatkozva, bezárják kapuikat, Erdőszentgyörgy abban a szerencsés helyzetben van, hogy szükség van új befogadó intézményre. „Van olyan gyereklétszám Erdőszentgyörgyön, hogy szükség van az óvodára és bölcsődére. A bölcsőde hiánypótló céllal is születik, mivel eddig nem volt Erdőszentgyörgyön ilyen intézmény, viszont többen jelezték, hogy lenne igény rá. De ennél fontosabbnak tartom a szellemi, vallási értékek átadását, amit az idejáró gyerekek már kiskorban megkapnak majd a pedagógusoktól. Ezt viszik tovább, egy olyan közösségi értéket meghatározva, ami előre viszi és jobbá teszi kisvárosunkat. A keresztényértékek napjainkban kissé háttérbe szorultak Európában, ezért kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel, hisz a keresztényértékek határoztak meg bennünket az elmúlt évszázadokban is, és ennek továbbadásáért most mi vagyunk a felelősek ” – hangsúlyozta Csibi Attila Zoltán városvezető.

A jelenlegi helyzetállás szerint ősztől már megnyitja kapuit az erdőszentgyörgyi Református Óvoda és Bölcsőde intézménye.

 

Erdőszentgyörgy, 2018. február 15.