Erdőszentgyörgy

Foglalkoztató központ létesül időseknek, Erdőszentgyörgyön

Idősek számára, nappali foglalkoztató központ létrehozására és felszerelésére pályázott sikeresen Erdőszentgyörgy. A támogatási szerződést ma, 2019. május 17-én írta alá Gyulafehérváron Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere és Lidia Delia Bogdan, a gyulafehérvári Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségének vezérigazgató helyettese. A foglalkoztató központ létrehozását a Vidékfejlesztési Alap LEADER ágán keresztül sikerült megnyerni, amely kivitelezésére egy év áll a rendelkezésre.

Jelenleg is létezik időseket célzó foglalkoztatás Erdőszentgyörgyön. Ezt a Caritas szakemberei vezetik, és heti egy alkalommal találkoznak a város idősei a helyi Művelődési Házban. Az újonnan létrehozott központ nem helyettesíteni hivatott az eddigi foglalkozást, hanem kiegészíteni azt. Mivel a statisztikák szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a város 65 év feletti lakósainak száma, és ez az irány folytatódik a következő évtizedekben is, Erdőszentgyörgy vezetősége szükségesnek látta az óvodák, iskolaépítés és infrastrukturális fejlesztések mellett, az idősek számára is állandó központot létesíteni. A pályázatban leírtak alapján, a Művelődési Ház három termét újítják fel és rendezik be majd, a célnak megfelelően, ahol különböző tevékenységek, foglalkozások, találkozók zajlanak.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere a projekt fontosságát emelte ki: „úgy éreztük, hogy szükséges egy idősek számára készített foglalkoztató központot létrehozni, amelyben kulturális eseményeket, előadásokat, koncerteket lehet szervezni. Emellett sportolási lehetőség is biztosítva lesz számunkra, de a közösségi játékok is jelentős szerepet kapnak. A kultúrotthonban kialakított központban két kolléga is lesz, akik a hét bármely napján szívesen fogadják az érdeklődőket. Amit még fontosnak tartok hangsúlyozni, hogy ide, nem csak erdőszentgyörgyi idősek jöhetnek, hanem szeretettel várjuk más térségek lakóit is. Rég megfogalmazódott az igény, hogy szükség van egy ilyen központra. A hosszas munkát ez esetben is siker koronázta, mert ma aláírtam azt a szerződést, amiből elképzeléseinket megvalósíthatjuk, úgy hogy az a városnak minimális önrészt jelentsen.”

A kultúrotthon három terme más-más célt szolgál majd. Az egyik terem, az előtérből nyíló, ma is a Naplemente Idősklub találkozóinak helyet adó PAPI terem. Ez továbbra is kisebb események, rendezvények helyszíne lesz. A támogatás keretén belül számítógéppel, szkennerrel, nyomtatóval szerelik fel és állandó internet hozzáféréssel látják el. A terem bútorzatát is kicserélik, kanapék és fotelek biztosítják majd a kényelmet. A 72 négyzetméter alapterületű terem egyik felében felszerelt konyha is lesz, valamint kerek asztalok és székek, ahol sakkozni, malmozni, kártyázni, és egyéb társasjátékokat lehet játszani. Ezek a kellékek szintén a pályázatból lesznek beszerezve. Ugyanitt lesz vérnyomás-, és cukorszint mérő is, amit igénybe vehetnek az idősek.

A második terem egy multifunkcionális helyiség. Ezt a helyiek „moziterem” néven ismerik. Az ebben lévő színpad az átalakítások után is megmarad, megfelelő világítási eszközöket szerelnek, így kisebb rendezvények, előadások, táncpróbák, színdarabok szervezhetőek ott. A terem első felében száz szék is helyet kap. A terem hátsó felében két ping-pong asztal, szobabicikli és futószalag lesz el, amely az idősek mozgási igényeit elégítik ki, és növelik állóképességüket. A fal egy részét bordásfal borítja, a másikat a táncpróbákhoz is szükséges tükör. A szabadon maradt részre felfüggesztő rendszert helyeznek, ahol kép-, és festménykiállításokat lehet szervezni.

A harmadik terem iroda lesz, konyhával és fürdőszobával ellátva, amely elsősorban a központ alkalmazottainak áll rendelkezésére.

A központ célja az idősek egészségügyi állapotának javítása és az életszínvonaluk növelése, az elmagányosodás elkerülése, illetve megelőzése.