Erdőszentgyörgy

Hamarosan rajtol a XXVII. Szent György Napok

A XXVII. Szent György Napokat ünneplik Erdőszentgyörgyön április 27-29-én a Polgármesteri Hivatal és a Tűzoltóság előtti téren. A három napos rendezvényen számos eseményre kerül sor. Az előző évek mintájára, idén is kiemelt helyet kapnak a kulturális programok, a sportrendezvények, a szabadtéri koncertek, de jelentős kézműves vásárral és termékkiállítással is készülnek a szervezők a tavaszi ünnepre.

A pénteki programok a gyerekeket célozzák meg. Több előadásra is sor kerül a nap folyamán. Délelőtt Szávai Géza „Én ne lennék tehetséges?” című előadása várja a 3-5. osztályosokat, valamint Sármási Bocskai János Kiváncsi Kálmi és Varázslatos Kis-Küküllő mente című köteteiből kapnak ízelítőt a diákok. Emellett, a líceumisták számára író-olvasó találkozóval készül Szávai Géza. A pénteki előadásokkal párhuzamosan kézművestevékenységek várják a tanulókat: a gipsz kép festéstől, a bútorfestésen át az arcfestésig a foglalkozások színes skáláján válogathatnak kedvükre. A délutáni program rajz- és fotóverseny díjazásával folytatódik, majd ezt követően a Madaras tervérek gyerekkoncerttel várják az érdeklődőket. Este, a szabadtéri színpadon Anda Adam és Simó Annamária koncertezik. Ezzel egyidejűleg az erdőszentgyörgyi Művelődési Házban kerül megünneplésre Baja és Erdőszentgyörgy testvérkapcsolatának 15 éves évfordulója. Ez alkalomból a bajai Rábl Színpad és Zenei Közösség, Miért nem marad reggelire? című, két felvonásos vígjátéka lesz látható.

A szombati programok előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel indulnak. A Rhédey kastélyba meghirdetett esemény két témára építkezik: a Rhédey kastély és családra, illetve Bözödújfalura. A Rhédey kastély kapcsán bemutatásra kerül Wesselényi Kata élete és munkássága, de aktualitások is várják az érintetteket, mint a folyamatban lévő pályázatok, fejlesztések. Bözödújfalu kapcsán elsőként az Összetartozás Templomának építését boncolgatják, illetve a székely szombatos temető helyzete is témaként szerepel a programban. A sporttevékenységek közül, a tavalyihoz hasonlóan a ping-pong bajnokság és a quad-cross bemutató szerelmeseit várják. Egész nap látogatható lesz a Civil Feszt, ahol helyi civil egyesületek népszerűsítik tevékenységüket. Emellett két napos kézművesvásárból válogathatják a vásárfiát a résztvevők. A szombat esti szabadtéri koncertek keretén belül a Titán 15 éves jubileumi, valamint a Magna Cum Laude együttes élőkoncertjei várják a rajongókat. A nap tűzijátékkal zárul.

Vasárnap is állandó programként látogatható a Civil Feszt és a kézművesvásár. Emellett kispályás labdarúgó tornára és horgászversenyre is kilátogathat, aki szeretne. A nap többi részében a kulturális események kapnak kiemelt szerepet. A Bodor Péter emléktábla avató ünnepség után, a Hagyományok és Népi Kincsek fesztivál néptánc előadásai veszik át a színpadot. Az esti koncertek is a hagyomány és a népzene világát idézik, a Cickom, és Herczku Ági és a Banda koncertektől lesz hangos a város központja.

A szervezők minden érdeklődőt és a sajtó képviselőit is szeretettel várják. Az esemény programja megtalálható az Erdőszentgyörgy közösségi oldalon, valamint a www.erdoszentgyorgy.ro honlapon is.

 

Erdőszentgyörgy

  1. április 16.