Erdőszentgyörgy

Idén is augusztus első szombatján találkoznak a bözödújfalusiak

Augusztus 3-án, szombaton 11 órától tartják a hagyományos Bözödújfalusi Találkozót a megszokott helyszínen, az egykori falu határában lévő emlékparkban. Közel három évtizedes hagyományt élnek meg újra az elárasztott Bözödújfalu szülöttei, elszármazottai, és azok rokonai. Mióta el kellett hagyniuk falujukat, minden év augusztus első szombatján visszajönnek emlékezni, találkozni, együtt tölteni néhány órát. Az idei találkozó programja hasonló az eddigiekéhez: misével, áldozással kezdődik, majd unitárius istentiszteletet tart Bözödújfalu szülötte, Szombatfalvi József nyugalmazott esperes. Ezt követően a találkozón résztvevő elöljárók tartanak beszédet. Legvégül pedig a délután a közös családi étkezésről, beszélgetésekről szól.

Az idei alkalom is az összetartozás jegyében zajlik, bár a tervezettel ellentétben a Bözödújfaluért Egyesület vezetőinek álma egyelőre nem valósult meg, ugyanis ekkor szerették volna átadni az Összetartozás Templomát, amely egykori falujuk római katolikus templomának helyén fog állni. Mindeddig lehelyezték a templomot tartó 30 cölöpöt, azokat betongerendával kötötték össze és megöntötték az alapot. A gyors ütemű építést a kedvezőtlen időjárás viszontagságai miatt állították le, hisz az alaphoz vezető földtöltés, amelyen a munkagépek közlekedtek, a magas vízállás miatt teljesen átázott, így az építés helye heteken keresztül megközelíthetetlen volt. Eközben, a kivitelezőnek át kellett csoportosítania munkásait, és mivel máshol vállaltak megbízatást, amíg ott nem fejezik be, nem tudják folytatni az Összetartozás Templomának építését.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere, tiszteletbeli bözödújfalusi elmondta, sajnálják, hogy így alakult, de abban egyet értettek a döntéshozókkal, hogy nem akarták, hogy a templomépítés sürgetése az épület minőségének kárára menjen. Így kompromisszumot kötöttek, és elfogadták, hogy habár nagyon szerették volna augusztus 3-án átadni az Összetartozás Templomát, el kell tolni azt egy későbbi időpontra, amit az határoz meg, hogy a kivitelező mikor lát a templom falának és tornyának felrakásához.

„Úgy gondolom, hogy a Bözödújfalusi Találkozó értékéből semmit se veszítünk, ha nem sikerül átadni a templomot, hisz az magában is egyedi. Olyan érzelmi töltete van, amelyből magam is egy éven keresztül táplálkozhatom. Kicsit optimista is vagyok, és a jó oldalát nézem, hisz ha más alkalommal adjuk át a templomot, egy okkal több, hogy a bözödújfalusiak találkozhassanak, hisz nagyon sokan anyagilag is hozzájárultak az Összetartozás Templomához, és többen is kérték, értesítsük őket az átadás időpontjáról, hisz mindenképp részt szeretnének venni azon” – fogalmazott Erdőszentgyörgy polgármestere.

A Bözödújfalusi Találkozó programja még szervezés alatt van, de amint elkészül a végleges program, értesítjük az érintetteket és a sajtó munkatársait.

Erdőszentgyörgy,

  1. július 11.