Erdőszentgyörgy

III. Erdélyi Kopó Szemle – Rhédey Claudia kupa

Harmadik alkalommal telt meg erdélyi kopóval, kopótenyésztőkkel, – gazdákkal és kutyaszeretőkkel az erdőszentgyörgyi Rhédey kastély udvara. Az Erdélyi Kopó Szemle – Rhédey Claudia kupa rendezvény célja szakmai tanácsot, segítséget nyújtani az erdélyi kopótenyésztőknek, tulajdonosoknak, érdeklődőknek. „Célunk, hogy összegyűljünk, gyönyörködjük ezekben a kopókban, és megnézzük, milyen tulajdonságok jellemzik a fiatal, és a felnőtt kutyák. A szemlén, elsősorban a kutyák küllemét díjazzuk, de minimálisan a jellemüket is megismerjük, abból, hogy hogyan viselkednek a gyerekekkel, a bíróval, egymással” – fogalmazta meg a rendezvény célját Dr. Kerekes Gábor szakbíró. A szakbíró munkáját dr. Kelemen Atilla nemzetközi kutyabíró segítette. A bírók egyenként nézték és pontozták a kutyákat. Vizsgálták többek között azok fej-, nyak-, és farok tartását, szőrük illetve szemük színét, végtagjaikat, fogaikat is.

A rendezvény célja nem csak a kiállításban, és díjakban merül ki, hanem a szervezők határozott szándéka megismertetni, megszerettetni testközelből a fajtát. Itt bárki megtapasztalhatta, hogy a kopó annak ellenére, hogy vadászkutya, a nagy mozgásigény mellett nagyon barátságos, ritka az idegrendszeri problémás közülük, gyerekbarát, kültéri és lakásban való tartásra is egyaránt alkalmas. Emellett szerették volna népszerűsíteni ezt a veszélyeztetett kutyafajtát.

Az esemény ötletgazdája, Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármester hét évvel ezelőtt találkozott először ezzel a kutyafajtával. „Bele is szerettem azonnal. Az erdélyi kopó őshonos kutyafaj, és a miénknek tartjuk, én is nagyon hamar a magaménak éreztem, mai napig vannak nekem is otthon”- mesélte a városvezető a kopókkal kapcsolatos személyes történetét. Három évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet, hogy szervezzenek kopó kiállítást, így az erdőszentgyörgyi önkormányzat, Tőkés Lóránt kopótenyésztővel közösen hozzá is fogtak megvalósítani ötletüket. Az első alkalommal 41 kopót neveztek be a szemlére, a résztvevő kutyák számára tavaly sem lehetett panasz. Idén, közel harminc erdélyi kopót értékelt a szakbíró.

A 11 órai kezdést követően a kutyákat lehetett megcsodálni. A szemlén dr. Kerekes Gábor az erdélyi kopók igazi szakértője bírálta a helyszínre érkezett és benevezett ebeket. „Ezen a szemlén a kopók küllemét vizsgálják, valamint a belső tulajdonságait is, hogy milyen a temperamentuma, az idegrendszere, hogyan viselkedik más emberek és más kutyák közelében. A küllemmel kapcsolatban is létezik egy elfogadott nemzetközi sztenderd, amely megszabja, hogy hány centiméter magas kell legyen, hogy áll a füle, mekkora a szőre, milyen a színe, a szeme, a végtagállása, stb.” – nyilatkozta Tőkés Lóránt, a Siculus Erdélyi Kopó Kennel létrehozója, kopótenyésztő.

A több órán keresztül tartó szakértői értékelés, tanácsadás eredményeként a meghirdetett kategóriákban a következő díjnyertes ebeket jutalmazták idén. A legszebb fiatal kan díjat a Háromszéki Vahúr Hattyú vihette haza, a legszebb felnőtt kannak járó díjat Keresztúrszéki Vadűző Bárónak ítélte oda a szakbíró. A kölyök szukának járó kupát és oklevelet Transylvanian Black Symphony Barka szerezte meg. A legszebb fiatal szukának Fürge bizonyult, míg a legszebb felnőtt szuka kategóriában Szikulusz Éva Bodzát kiáltotta ki az ítész. A kategória győztes erdélyi kopók közül, kiválasztották a Fajtagyőztes kant is, aki nem más, mint Keresztúrszéki Vadűző Báró. Az év Fajtagyőztes szukája Szikulusz Éva-Bodza lett. A kupák és oklevelek mellett, az esemény főtámogatója, a szovátai Promedivet vállalat a kutyákat finom falatokkal jutalmazta. A vándorkupa idén Szentimrére került.

A díjátadó után egy közös szakmai eszmecserére hívták a kopósokat, ahol baráti közösségben beszélgettek a fajtát érintő tapasztalataikról, terveikről.

Erdőszentgyörgy
2017. október 21.