Erdőszentgyörgy

Kórházbővítési és kivitelezési szerződést írtunk alá

Az Erdőszentgyörgyi Városi Kórház modernizálását és bővítését tartalmazó kivitelezési szerződést írt ma alá Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy Polgármestere és Tron Gh. Dumitru, a Trovainstal vállalat adminisztrátora, a kivitelező képviselője. A megállapodás aláírásán jelen volt Mihai Ormenișan, a Danina Star vállalat építészmérnöke is, akik a kórháznál soron következő beruházás terveiért és engedélyeiért felelős.

A beruházás teljes értéke több, mint 7 millió lej, ebből a ma aláírt szerződés 2.275.619 lej (áfa nélkül), amely a technikai terveket, a geológiai tanulmányt, a szükséges engedélyeket, az építés költségeit foglalja magába illetve két geometrikus szondafúrást, mivel az épület fűtése talajhőszondával lesz megoldva, a föld saját hőjét kihasználva. A fennmaradó közel 5 millió lejből korszerű orvosi gépeket vásárolunk.

A szerződés értelmében a jelenlegi kórház épületét fogjuk bővíteni, illetve modern orvosi felszereléssel berendezni és a járóbeteg ellátás minőségét növelik. A beruházás az Operatív Fejlesztési Program 2014-2020 keretén belül valósul meg, az erre vonatkozó finanszírozási szerződést 2019. november 18-án írták alá az illetékesek. A projekt teljes értékéből csupán 2% az önrész, ami a város kasszáját terheli. A beruházás a belgyógyászati, a gyermekgyógyászati, az általános sebészeti és a szülész-nőgyógyászati szakrendelőket foglalja magába, amelyek utolsó generációs eszközökkel és gépekkel gazdagodnak.

A beruházás keretén belül lesz új laboratórium és radiológia, a tetőszerkezetet újítjuk fel, a meglévő helyiségeket átszervezzük a jobb kihasználás érdekében. A jelenleg sürgősségi esetek fogadására használt épületre emeletet építünk az elkövetkezőkben. A tervek szerint az alsó szinten élelmiszer raktárak, konyha, öltözők és kazánház lesz, a földszinten várótermek, röntgen, orvosi laboratórium, orvosi rendelők, míg az emeleten szintén orvosi rendelők, öltözők, leletek feldolgozására alkalmas laboratóriumok lesznek berendezve.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy kisvárosként sikerül ilyen nagy horderejű beruházásba kezdenünk. A kórház bővítése és eszközeinek korszerűsítése által javul a helyi egészségügyi ellátás, a járóbeteg szolgáltatás minőségét pedig jelentősen tudjuk növelni. Igyekszünk a kórház vezetőségével közösen olyan lehetőségeket kiaknázni, amely a helyiek mindennapjait könnyíti meg. Egy ilyen beruházás a kórház átalakítása és modernizálása is, hisz nagy könnyebbség az erdőszentgyörgyi és a környező települések lakóinak, hogy nem kell minden orvosi vagy laboratóriumi vizsgálatért Marosvásárhelyre utazni” – nyilatkozta Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere a kivitelezési szerződés aláírása után.

A beruházás 23 hónap alatt készül el, amelyből 5 hónap a tervezés, a tanulmányok és a fúrások elkészítésére, a szükséges engedélyek beszerzésére van beütemezve, míg a fennmaradt 18 hónap alatt elkészül az épületbővítési munkálat, illetve az eszközbeszerzés. A szerződés aláírását követően a kivitelező vállalat képviselői a helyszínre is kimentek, és megbeszélték a szóban forgó beruházás részleteit.

 

Erdőszentgyörgy, 2020. október 15.