Erdőszentgyörgy

Kulturális örökségvédelem a Százfonatnak köszönhetően

Az erdőszentgyörgyi Százfonat Szociokulturális Egyesület évek óta a hagyományőrzésen, a kulturális örökségvédelmen dolgozik. Először tevékenységük néptáncoktatáson, kézműves tevékenységeken alapult, mára ez a kör szélesedett. Az egyesület vezetősége önkormányzati támogatásból, szülői hozzájárulásból és pályázati lehetőségek kiaknázásán keresztül próbálta egyesületét fenntartani, és fejleszteni.

Hatalmas előrelépést tettek az elmúlt napokban, ugyanis a Vidékfejlesztési Alap, Leader tengelyén keresztül sikerült lehívni egy megközelítőleg 16 ezer eurós támogatást, amelyet a tevékenységi körük bővítésére fordíthatnak. A pályázat megnevezése a Százfonat Szociokulturális Egyesület felszerelésének bővítése hangszerekkel és hagyományos mesterséget népszerűsítő eszközökkel, amely több tárgy megvásárlását tette lehetővé. Elsőként a már meglévő vonós hangszerek száma gyarapodott egy nagybőgővel és két brácsával. Az évek óta zajló vasárnaponkénti hangszeroktatás – amely elsősorban eddig hegedűoktatást jelentett – így még több gyerek számára lesz elérhető. A Sinkó András tanár vezetésével begyakorolt dalokkal már léptek is fel a hegedűsök iskolai, valamint önkormányzati rendezvényeken. Az eddigi vonósoktatás a megnyert pályázat által fúvós hangszerekkel gyarapodott. Ambrus Emese, a Százfonat vezetője elmondta, most, hogy a hangszereket beszerezték a megfelelő tanár segítségével, valószínűleg jövő évben kezdhetik el a fúvós hangszereken való gyakorlást. A támogatásból hat trombitát, öt baritont, egy tubát, két harsonát, egy pár cintányért, két dobot és tizenöt kottatartót sikerült beszerezni.

 

A pályázat harmadik részeként az egyesület a hagyományos népi mesterségek felelevenítésének eszközeivel is gazdagodott. A helyi Művelődési Házban berendezett teremben az agyagozáshoz szükséges öt korong, és az égető kemence, valamint a textília előállításához nélkülözhetetlen két szövőszék, és a hozzá tartozó teljes felszerelés is várja a mesterségek elsajátítását vonzókat. Az egyesület által megvásárolt új eszközök által elsősorban a gyerekeket, ifjakat szeretnék tanítani, de természetesen a felnőttek előtt sincs zárva a foglalkoztató terem.

 

Az egyesület azért érezte fontosnak a felsorolt eszközök beszerzését, hogy ez által a gyerekek és fiatalok elsajátíthassák a feledésbe merült népi mesterségeket, meg tanulhassanak hangszeren játszani, de nem titkolt szándékuk a saját fúvószenekar alapítás sem. A pályázat által olyan lehetőség adódott, amit a Százfonat Szociokulturális Egyesület, saját forrásból nem tudott volna fedezni.

 

Erdőszentgyörgy,

  1. április 17.