Erdőszentgyörgy

Marosszéki ízek főzőverseny a Marosszéki Lófuttatáson

Sikeresen zárult a VI. Marosszéki Lófuttatás. Erdőszentgyörgy neves rendezvénye, a változó időjárás ellenére idén is tömegeket vonzott a gyönyörű Pad-dombra.


Az első Marosszéki Lófuttatás célja az volt, hogy az erdélyi, Maros megyei lovas emberek egy kellemes napot tölthessenek együtt, távol a város zajától. Ez azonban az évek során a nagy érdeklődésnek köszönhetően igencsak kinőtte magát. A hat kiadást megért rendezvény óriási népszerűségnek és elismerésnek örvend úgy a lovasok, mint a lovat, lovaskultúrát kedvelő közönség körében.

 


A VI. Marosszéki Lófuttatás hivatalos megnyitójára szombaton délután került sor, amelyet Péter Ferenc, Maros megye tanácsának és a Maros megyei RMDSZ elnöke, valamint Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere nyitotta meg. „Nagy megtiszteltetés, hogy a Marosszéki Lófuttatás fővédnöke lehetek, örömmel teszek eleget ennek a feladatnak. Gratulálok a szervezőknek, hogy nem törődve az ellenszéllel, tudatosan és következetesen szervezik meg már hatodjára a Marosszéki Lófuttatást. Ez az esemény hiánypótló megyénkben, és nagy turisztikai potenciállal rendelkezik. Egy olyan esemény, amely a lovas sportok kedvelőinek, de ugyanakkor a laikusoknak is kellemes és tartalmas időtöltést kínál a hétvégére”- mondta köszöntő beszédében Péter Ferenc, a rendezvény fővédnöke. Csibi Attila Zoltán polgármester a következő szavakkal köszöntötte a résztvevőket: Öröm tölt el, hogy ismét itt állhatok, és a Marosszéki Lófuttatás hivatalos megnyitóján köszönthetek mindenkit. Büszke vagyok arra, hogy sikerült ismét egy olyan versenyt meghirdetni és megszervezni, melyre három megye kiváló lovasai neveztek be. Az idei év különlegessége az első alkalommal megszervezett Marosszéki Ízek főzőverseny, amely a megmérettetésen túl a közös időtöltésre, egymás megismerésére is kiváló alkalmat kínál.”

A 2018. évi lófuttatáson a bátor székely lovasok három versenyszámban, a Marosszéki lófuttatás futamon, az Angol futamon és az erdélyi magyar katonai hagyományőrző közösség tiszteletére rendezett, Huszárfutamon mérettették meg magukat lelkes közönségünk örömére. A futamokon túl a kétnapos rendezvényen végig jelen voltak környékbeli néptáncegyüttesek és barantások, valamint a Marosszéki Íjászok és a Hortobágyi Csikósok, egyedi bemutatkozókkal. Nagy érdeklődésnek örvendhettek az esti programok, amelyek között ott volt a Nemzeti Lovas Színház Honfoglalás című előadása, a Bojtorján együttes koncertje és a szabadtéri vándor mozi vetítésében a nagysikerű Kincsem című magyar film.

Idén a Maros megyei RMDSZ is társult az Erdőszentgyörgyi Önkormányzat rendezvényéhez. A megyei szervezet Marosszéki ízek néven főzőversenyt hirdetett az RMDSZ színeiben megválasztott megyei tisztségviselők között, melynek célja az volt, hogy bemutassuk kulináris értékeinket, ezzel is gazdagítva a rendezvény sokszínűségét. A verseny különlegessége az volt, hogy mindenki a maga térségének sajátos ízét főzze, süsse meg, nem volt meghatározva, hogy ki milyen étellel reprezentáljon. Ez az esemény jó alkalom volt a Maros megye ízeinek bemutatására, ugyanakkor egymás jellegzetes ételei megkóstolására.

A versenyre kilenc csapat jelentkezett különböző specialitásokkal: Balavásár, CERVUS Vadásztársaság, Erdőszentgyörgy, Jedd, Kibéd, Marosludas, Nyárádszereda, Sóvárad, Székelyvécke. A csapatok főztjei közül a marosludasi tökmagos szűzérme bizonyult a legfinomabbnak, melyet az erdőszentgyörgyi csapat malacsültje követett. A zsűri tagjai: Kránics Norbert – mesterszakács, Szőcs Levente – a Maros megyei turisztikai egyesület elnöke és Császár Károly – szenátor a harmadik díjat Balavásár csapatának főztjének ítélte.

 

Sajtóiroda, Maros megyei RMDSZ