Erdőszentgyörgy

Márton Napi Vigasság Erdőszentgyörgyön

Márton Napi Vigasságtól volt hangos november 11-én az erdőszentgyörgyi Rhédey kastély udvara. A Százfonat Egyesület és a helyi önkormányzat együttműködése által megrendezett eseményen számos helybéli és környékbeli vett részt. A késő délutánig látogatható kézművesvásárban számos helyi termelő és kézműves termékei várták az érdeklődőket, de kosarakat, seprűket, házi szörpöket, lekvárokat, befőtteket, horgolt mesehősöket, ribizke bort és pálinkát, süteményeket és számos egyebet lehetett vásárolni. Többen már a karácsonyi angyaljárás ajándékait szerezték itt be, mások saját maguknak választottak vásárfiát. A helyi iskola néhány osztálya játék és ruhabörzét szervezett, amelyen az otthonról hozott, de még jó állapotban lévő tulajdonaikat bocsátották áruba. A bevétel osztálypénznek maradt. A kastély pincegalériájában kézműves tevékenységet várták a gyermekeket: többek közt volt agyagozás, nemezelés, gyöngyfűzés is. A vásárban tombolán értékes ajándékokat sorsoltak ki, azonban a liba kisorsolására estig kellett várni.

„A vásár után, a táncosok és résztvevők a kastély udvarából a helyi Művelődési Házba vonultak, zene kíséretében hangos énekszóval. Az utat lámpásokkal világították a Márton napi szokáshoz híven. A Művelődési Házban folytatódott a rendezvény, ahol Kis-Küköllő menti tánccsoportok apraja-nagyja lépett fel különböző néptáncokkal. Itt volt a balavásári Vásár, a sóváradi Szúszékdöngetők, az erdőszentgyörgyi Folkfonat felnőtt csoport, a szovátai Sirülők, a kibédi Piroskosz orú, a gyulakuti Szivárvány és a házigazda Százfonat. Az eseményt az erdőszentgyörgyi Hegedűsök tették színvonalasabbá. A nap egyik fénypontja a libasorsolás volt, amit idén Csizmadi Botond vihette haza. A rendezvény rendkívül sikeres táncházzal ért véget” – mesélte Ambrus Emese, a Százfonat Szociokulturális Egyesület elnöke.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere örömét fejezte ki, hogy sikerült ilyen színvonalas, sokakat megmozgató eseményt létrehívni. „A rendezvényeink évről évre látogatottabbak, egyre több árus és egyre több vásárló fordul meg a Márton Napi Vigasságunkon. Emellett azt is érdemes kiemelni, hogy Erdőszentgyörgy önkormányzata a helyi egyesületekkel közösen igyekeznek az év minden szakában, időszaknak megfelelően rendezvényeket szervezni, és kicsiket, nagyokat egyaránt bevonni” – hangsúlyozta a polgármester.

A szervezők nagyon sikeresnek ítélték meg a rendezvényt. Elmondásuk szerint érződik, hogy az évek során nemcsak a résztvevők száma, hanem az esemény színvonala is nő.

A Márton Napi táncelőadások alkalmával volt először kipróbálva, a múlt héten beszerelt és beüzemelt állandó hangosító és színpad-világítási rendszer a Művelődési Házban. Ambrus Róbert, a Művelődési Ház igazgatója kiemelte „egy régi álom vált valóra azzal, hogy sikerült megvásárolni és üzembe helyezni a Művelődési Ház színpadának teljes, professzionális megvilágítását. Ugyanekkora siker a hangosító rendszer is, mivel szinte minden héten előadások zajlanak a közösségi házban, és a megfelelő technika biztosítja azok élvezhetőségét”- mesélte lelkesen az igazgató. A teljesen felújított és felszerelt Művelődési Ház megléte lehetővé teszi Erdőszentgyörgy számára, hogy egyre több és nívósabb előadásokat hívjanak a településre.

Erdőszentgyörgy
2017. november 13.