Erdőszentgyörgy

Megemlékezés Bözödújfaluban

Immár 26-ik alkalommal, 2015. augusztus 1-én sor került a bözödújfalusiak falutalálkozójára.

A rendezvényen készült további fotók ITT láthatók.

„Ezen a napon visszaadtunk valamit a falu múltjából, egy olyan szeletet, amely bizonyára könnyet csalt mindenki szeméből. A 164 kopjafa emlékeztet az egykori falu létére, minden egykori házra és annak lakóira, a templomokra, az utcák és azok kanyarulataira, arra a közösségre, amely szétszóródott, megszűnt, áldozatává vált a falurombolásnak” – köszöntötte az emlékezőket Csibi Attila-Zoltán, Erdőszentgyörgy város polgármestere.

Köszönet az ötletgazdának, Szombatfalvi József székelykeresztúri unitárius esperesnek, aki három éve ígéretet tett a falu újjáépítésére. Az erdőszentgyörgyi önkormányzat, Bözödújfaluért egyesület, lelkes támogatók és a faragók segítségével sikerült is. Íme áll a kopjafafalu és a székelykapu üzenve „Isten hozott Bözödújfaluba”. Külön köszönet Szabó György erdőszentgyörgyi fafaragó mesternek, a székelykapu készítőjének. Példátlan összefogásról tanúsított a 64 településről származó fafaragó. A szervezők kérésére ingyen vállalták a munkát, tanúsítva, hogy az összefogásnak hatalmas ereje van ma is.

A megemlékezésen az egyházi képviselők mellett jelen volt többek között, Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnöke, Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója, Dr. Csige Sándor Zoltán, Magyarország csíkszeredai konzulátusának vezető konzulja, Dr. Grezsa István, Miniszterelnökséget vezető államtitkárság miniszteri biztosa, Balázs Antal fafaragó, aki 38 kopjafát készített, Sükösd Árpád Bözödújfaluból elszármazott, a Siratófal megálmodója.