Erdőszentgyörgy

Olcsóbb lett a szemét szállítási szolgáltatás Erdőszentgyörgyön!

Két évre szóló szolgáltatási szerződést írt alá december 5-én Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere az F&G ECO szemétszállító vállalat képviselőivel. A megkötött megállapodás értelmében 2017. decemberében már az említett marosvásárhelyi vállalat fogja elszállítani Erdőszentgyörgyről és Bözödről a háztartási szemetet. Nemcsak az elszállító vállalat változik meg mostantól, hanem néhány, ezzel kapcsolatos intézkedés is. Decembertől, péntekenként reggel 8 órától, heti rendszerességgel gyűjtik össze a települések hulladékait, így első alkalommal december 8-án lesz „szemetes nap”. A szemétszállítási díjak is módosulnak, kevesebbet kell majd fizetni, mint eddig. Ennek eredményeként a magánszemélyek egy havi szemétszállítási díja 5,36 lej/fő, az eddigi 6,75 lej helyett. Ez közel másfél lejes megtakarítást jelent havonta személyenként, így egy többtagú család esetében már jelentős a megspórolt összeg. A közintézmények és vállalatok számár, a szolgáltatóval egyénileg megkötött szerződés aláírása után 59,50 lejbe kerül egy hónapra, függetlenül a termelt hulladék mennyiségétől. Az eddigiekhez képest ez jelentős változást jelent, ugyanis az elmúlt időszakban a vállalatok és a közintézmények a termelt szemét mennyiségének függvényében fizették a juttatást, azaz egy köbméter hulladék elszállításáért 67,50 lejt kellett fizetniük havonta. Nagyobb cégek esetében ez gyakran több száz lejes kiadást jelentett. A havi díjakat minden erdőszentgyörgyi és bözödi lakós köteles fizetni, felmentést kapnak ez alól a fogyatékkal élők. Erdőszentgyörgy Önkormányzatának 70/28.09.2017 határozata értelmében egy háztartáson belül, maximum öt személy után kell szemétszállítási díjat kifizetni, ami azt jelenti, hogy családonként ez az összeg nem haladhatja meg a 26,80 lejt havonta.

Az F&G ECO kft a háztartási szemét elszállítására köteles, ebbe nem tartozik bele az építkezési törmelék, a kövek, a terjedelmes szemét (bútor, stb.), elektronikai hulladék (televízió, mosógép, hűtőszekrény, stb.), veszélyes és mérgező anyagok (festék, olaj, elem, oldószerek, stb.) illetve a komposztálható hulladék (faágak, a lehullt falevelek, az összegyűjtött fű).

Szintén újdonság az eddigiekhez képest, hogy megalakult egy komisszió azokba az utcákban, ahová esetleg nem tud kimenni a szemetes autó. A lakosság jelzése alapján a bizottság feladata ellenőrizni, hogy ezektől az utcákból elszállítják-e a hulladékot.

Nagy valószínűséggel 2019. január 1-től elindul egy megyei szintű szemétgyűjtési és szállítási projekt, amely városunk hulladékgazdálkodását is át fogja alakítani. Ebben az esetben az F&G ECO vállalattal most kötött szerződés érvényét veszíti. Az is kiderült, hogy az önkormányzat előre belátható időn belül nem tud új szemeteseket biztosítani a lakóknak. Viszont, ha életbe lép a megyei Ecolect szemétgyűjtési projekt, akkor a szolgáltató kötelessége lesz az otthoni szeméttárolók biztosítása.

A hulladékhegyek csökkentése mindannyiunk feladata és felelőssége, amit csak közös erőfeszítéssel tudunk elérni. A hulladékkezelési szolgáltatás kivitelezése és működtetése elsősorban az önkormányzat feladata. A szemét mennyiségének csökkentése érdekében január folyamán városunkban és Bözödön is elkezdjük a szelektív hulladékgyűjtést, ezért erre a célra, a közterekre (gyűjtőpontokon) kihelyezett szemetesekbe kell dobni az újrahasznosítható tárgyakat a következőképpen: a sárga konténerekbe műanyag, PET palack és fém hulladék, a kékbe papír és karton, a zöld fedelű fém konténerekbe pedig üveg kerülhet. A város vezetősége felhívja mindenki figyelmét, hogy rendeltetésszerűen használják a szelektív hulladék begyűjtésére kihelyezett tárolókat és kérik, hogy figyelmeztessék egymást a lakók, ha azok nem megfelelő használatát észlelik. A szelektív hulladékgyűjtés amellett, hogy környezetkímélő, költséghatékony is. Ezért ha nem válogatjuk külön a szemetet, az rengeteg felesleges háztartási hulladékot generál, ami az önkormányzatnak plusz kiadást jelent, ezt a havi szemétszállítási díj emelését jelenti. Vagyis, ha nem tartjuk be ezt a gyűjtési formát akkor rövid időn belül sokkal többe fog kerülni a háztartási személy elszállítása személyenként.

A Polgármesteri Hivatal arra kéri a lakosságot, hogy amint kihelyeződnek a szelektív hulladékgyűjtést szolgáló konténerek, az otthonaikban lévő háztartási szemetesekbe ne dobják többé bele azokat a hulladékokat, amelyeket szelektíven lehet gyűjteni, hanem vigyék a gyűjtőpontok valamelyikére.

Erdőszentgyörgy
2017. december 6.