Erdőszentgyörgy

Sajtóközlemény – Bélapátfalvi szüreti mulatságon az erdőszentgyörgyiek

A bélapátfalvi szüreti mulatságon képviselte egy helyiekből álló csapat Erdőszentgyörgyöt a testvértelepülésük ünnepségén. A szeptember 8-9-én megszervezett őszi mulatság két napig zajlott. Erdőszentgyörgy egy színes kiállítással érkezett a bélapátfalvi Gesztenyés házban, ahol ez által ismerhették meg az érdeklődök a várost. A küldöttség csütörtökön érkezett meg a szüreti hétvégének otthont adó településre, ahol berendezték a kiállítótermet azokkal a tárgyakkal, amit erdőszentgyörgyi, és bözödi kézművesektől gyűjtöttek össze. A faragott tárgyak mellett, szalmadísz-, szőttes- és népviselet, illetve gondosan kiválogatott képekből összeállított tárlat segítségével érzékeltették Erdőszentgyörgy kulturális értékeit.

A küldöttségben 13 táncos, négy kísérő, Szekeres Margit kiállítás-felelős, és két sofőr volt. A testvértelepülési látogatást más kirándulással is összekötötték. Mielőtt Bélapátfalvára érkeztek volna, egy rövid látogatást tettek Egerben. Első állomásként Magyarország leghíresebb műemlékét, az egri várat, majd a nem rég megnyitott, felújított kazamata kiállítást nézték meg. Ezt követően a Dobó István tér meghatározó műemlékét, Európa egyedi barokk épületét, a Minorita templomot csodálták meg. Eger legimpozánsabb és egyben legharmonikusabb terén, az 1907-ben felállított Dobó István szobor látható, amely Stróbl Alajos alkotása. A templom, vár és szobor felkeresését a város utcáinak bebarangolásával ötvözték. Az egri sétát egy rövid utazás követte, majd megérkeztek Bélapátfalvára. Elsőként együttes erővel a kiállítást rendezték be a főtéren kimagasló Gesztenyés kiállítóházban, ahol a vándorkiállítások mellett, állandó tárlatok is megcsodálhatók.

Péntek délelőtt a település megismeréséről szólt. A lenyűgöző, erdős, hegyes környezetben fekvő Bélapátfalvának egyedi látképet kölcsönöz a Bél-kő, amit mészkő alkot. A teraszosított szikla ma ismert képe, a valamikori Cementgyár által folytatott kitermelés eredményeként jött létre. A település melletti tóhoz egy mesebeli erdei ösvény vetette a látogatókat. A nyugalmat árasztó kikapcsolódás a Ciszterci apátság felkeresésében csúcsosodott ki. Ez az egyetlen épen maradt középkori apátság, amely ma is élő vallási helyszínként működik. Rekordként tartják számon még ma is működő templomi orgonáját. Az apátság különös hangulatot árasztó falai között a csoport idegenvezetője egy lelki gyakorlatot is megmutatott az erdőszentgyörgyieknek. Megtanította őket, hogyan csendesedjenek el, hogy zárják ki a külvilág zajait. Ez nagy sikert aratott a gyerekek körében.

A csendben és nyugalomban eltöltött órákat a pörgés váltotta fel. A szilvásváradi, Magyarország egyetlen egycsöves bob pályáját próbálták ki a gyerekek. Aki nem volt ehhez elég bátor, az a Szalajkában úszkáló pisztrángokat csodálhatta. A túrázók paradicsomaként ismert Szilvásvárad ad otthon az ország híres lipicai ménesének is. A kirándulások után kulturális program következett. A szüreti mulatságra érkezők felvették népviseleteiket és a Gesztenyés házban ünnepélyes megnyitót tartottak. Szekeres Margit ismertette a település kultúráját szemléltető tárgyakat, és bemutatta Erdőszentgyörgyöt. A tánccsoport mezőségi korcsos, és mezőkölpényi táncokat mutatott be. A nap díszvacsorával zárult.

Szombat, a szüreti felvonulás és mulatozás napja volt. A művelődési ház előtt összegyűlt sokaság, népviseletben, lovas kocsik és feldíszített szőlőkoszorús traktorok kíséretében vonultak fel a település utcáin. Az ünnepi menetet három, vicces próbatétel szakította meg, amelyen bélapátfalvi, erdőszentgyörgyi és jászói (Szlovákia) települések képviselői méretettek meg. Az első feladat favágás volt, ahol minden településről 2-2 férfi mérte össze erejét. A második feladat az asszonyokat célozta meg, akik nudlit kellett nyújtsanak és vágjanak. A harmadik, mindkét nem képviselőit megszólította: a férfiak gombot varrtak, a nők szeget vertek a fába. Mindhárom feladatban, a legeredményesebbnek Erdőszentgyörgy csapata bizonyult, így első helyezettként díjban részesültek. A felvonulás az iskola udvarához vezetett, ahol a színpad is állt. Itt folytatódtak a kulturális rendezvények, és a fellépések sora. Az erdőszentgyörgyi Százfonat tánccsoport előadása mellett, bözödi népdalokat is hallhatott a nagyérdemű. Este, szüreti mulatsággal zárult az ünnepség. Az erdőszentgyörgyiek vasárnap indultak haza, Félix fürdőn egy hosszabb szünetet tartva, majd egy közös pizzázással és élményátbeszéléssel zárták az emlékezetes hétvégét. Szilágyi Mónika, a gyerekek kísérőjeként vett részt az eseményen, elmondása szerint a színes, és jól szervezett program mellett lenyűgözte az a nagyfokú vendégszeretet, amelyhez foghatót eddig még nem tapasztalt. A résztvevők ragaszkodtak hozzá, hogy név szerint kiemeljem Péter Ferenc, Bélapátfalva polgármesterét, Mezőné Kovács Editet, Ákost, Virginiát, Kittit, Petrát, Miklóst, akik munkájukkal felejthetetlenné tették a településükön töltött napokat, valamit szállásadóiknak, Gábornak és családjának, Bélának és családjának, illetve Ica néninek. A testvérkapcsolat fenntartása tovább folytatódik, hisz minden bizonnyal a bélapátfalviak is meglátogatják Erdőszentgyörgyöt, ahogy ezt a tavasszal is tették.

Átyin Kata
sajtóreferens

Erdőszentgyörgy
2017. szeptember 13.