Erdőszentgyörgy

Táncoló Erdőszentgyörgy

A Székelyföld Napok keretén belül, október 21-én, szombaton este 7 órától, a Táncoló Székelyföld program-sorozat egyik állomásaként, Erdőszentgyörgyön, a Rhédey kastély pincegalériájában lépetek fel Kásler Magdi, Farkas Sándor Csaba néptáncosok és az Üver zenekar.

A táncházzal egybekötött előadásra közel nyolcvan személy érkezett. Az esemény Kásler Magdi, a Maros Művészegyüttes táncosának, népdalénekesének köszöntő beszédével indult, majd ezt követően, tájegységekre jellemző népzenét, néptáncot és népdalt hallhatott, láthatott a közönség. Többek között felcsendültek Küküllő-, Nyárád-, Sajó-menti, és mezőségi dallamok, valamint párhuzamosan a tájegység jellegzetes tánclépéseit is bemutatták. A talpalávalót az Üver zenekar, azaz Bartis Zoltán „Kicsi” és zenekara húzta.

„Munkahelyem sok megpróbáltatással, és még több sikerélménnyel jár. Minden dal egy új örömforrás, egy kihívás, hogy másokkal megoszthassam a népdal adta élményeket, és egyúttal önmagamnak is megfeleljek”- ecseteli Kásler Magdi a népdal és néptánc iránti szenvedélyét, bemutatkozó szövegében. Ez a másokkal való megosztás szemtanúi és hallgatói lehettem azok, akik részt vettek a szombat esti Táncoló Erdőszentgyörgy programon. A marosvásárhelyi Üver zenekar a környéken zenél, legszívesebben táncházakban. Saját bevallásuk szerint: „mint hivatásunkat, mint a zenéhez való kötődésünket tekintve különbözőek vagyunk. Tagjaink közt akad komoly zenész, általános iskolai zenetanár, mérnök, egyetemista. Van, aki édesapjától tanult muzsikálni, mások a gitárt cserélték brácsára késő-kamasz korukban. Ezen a helyen kell említenem, hogy különbségeink dacára, mestereink zenéje összeköt minket”.

Az előadást követően népdaloktatással folytatódott az esti program, majd ezután táncház következett.

A Táncoló Székelyföld táncos, történelmi, illetve néprajzi előadással fűszerezett, Székelyföld néprajzi tájegységeit bemutató rendezvény, ami Maros, Hargita és Kovászna megyére kiterjesztett kezdeményezés, amelynek szakmai partnere a budapesti Hagyományok Háza. Tóth Mária Orsolya, a Hagyományok Háza Erdélyi Hálózatának munkatársának elmondása szerint „a rendezvény célja visszavinni a hagyományokat az emberek életébe, megismerni és megismertetni kultúránk sokszínűségét, mivel úgy érezzük, hogy utolsó pillanatban vagyunk, ami a népi kultúrát illeti. Akik ismerik hagyományainkat, kötelességük és feladatuk visszajuttatni azokat az emberek életébe, legyen szó városi vagy vidéki környezetről. A programot úgy próbáltuk összeállítani, hogy néptánc, népzene és népdal egyaránt kapjanak szerepet”- ecsetelte Orsolya. „Az erdőszentgyörgyi esemény zseniális volt, meglepően sok résztvevővel”- mesélte a projektben tevékenykedő munkatárs.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Székelyföld Napok keretén belül, ugyanazon a nap, két olyan sikeres rendezvénynek adott otthont városunk, amelyek hagyományaink megőrzésének és továbbadásának céljával jöttek létre. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy településünkön van igény kulturális események megszervezésére”- mondta Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere.

Az erdőszentgyörgyi népi kultúra művelői és kedvelői is nagyon örültek a rendezvény sikerességének, nagy elégtételt jelent számukra, hogy egyre többen vesznek részt hasonló kezdeményezéseken. Ami ennél is fontosabb, hogy egyre több fiatal érdeklődik a népzene és néptánc iránt.

Az esemény szervezője az Erdőszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal, a budapesti Hagyományok Háza, valamint a helyi Százfonat Szociokulturális Egyesület volt.

Erdőszentgyörgy
2017. október 23.