Erdőszentgyörgy

Új iskola épül Erdőszentgyörgyön

Finanszírozási szerződést írt alá Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere november 14-én, Bukarestben. A megkötött megállapodás értelmében a Dózsa György út, 5. szám alatt található, jelenleg is iskolaként működő épületet felújítja az önkormányzat, és hozzáépít egy új szárnyat. Az új rész, a mostani épületnél jóval nagyobb lesz.

A jelenlegi Szent György Technológiai Líceum keretein belül működő elemi iskola épületét a század elején építette a magyar állam. 1896-ban volt a milleniumi ünnepség, és Erdőszentgyörgyön ebben az évben fogtak hozzá a szóban forgó épület elkészítéséhez. A munkálatokat 1905-ig fejezték be. Az évek során több felújítási munkálatot is végeztek, de érdemleges változást nem hajtottak végre, így a több mint száztíz éves iskola, azóta is, eredeti formájában látható. A 2017-2018-as tanévben előkészítő és 1-4. osztályok működnek a jelenlegi elemi iskolába, azonban, az épület olyan állapotban van, hogy szükségessé vált egy teljes felújítás, ami a falak és nyílászárók korszerűsítése, hőszigetelés, valamint a tantermek kifestése mellett, többek között a villanyhálózat, a víz- és szennyvíz illetve gázvezetékek cseréjét is jelenti. Mivel elemi osztályok az oktatási intézmény más épületeiben is vannak, nagyon szükségessé vált egy nagyobb, korszerűbb épület létrehozására, ahol a település összes előkészítő illetve 1-4. osztálya elfér. Az iskola régi épületéhez új, szintén emeletes szárnyat toldanak, ezáltal megfelelő teret biztosítva a minőségi oktatásnak. Ez a speciális épület olyan modern infrastrukturális változást jelent, amely biztosítja a minimális feltételeket a társadalmi és kulturális fejlődéshez, ugyanakkor megfelelő teret biztosít az oktatásnak és a játéknak egyaránt.

A befektetés teljes összege 5.173.460 lej, ebből a pályázatban nyert összeg 4.853.267 lej, amelyet a városvezetés a Nemzeti Fejlesztési Alapból hívott le. Az önkormányzat 2018-as évre szóló költségvetésében lesz belefoglalva a befektetéshez szükséges önrész, ami 320.000 lej.

Az iskolához tartozó telek 4942 nm, ezen helyezkedik majd el az új létesítmény. A mostani iskola 703,42 nm (pince 40,62 nm, földszint 387,80, emelet 275 nm) összfelületű épület. Ebben kilenc tanterem van. A tervek szerint az új iskola épületének földszintje 841,27 nm, és az emelet 834,36 nm lesz. Ebbe, a három szinten összesen 20 osztályterem, étkező, öltöző, tanári szoba, irodák, orvosi rendelő, raktár, illemhely is tartozik. A felújítási és építkezési munkálatok kivitelezési ideje a közbeszerzési eljárás lefolyásától számított 24 hónap.

Az épület bíztosítani hivatott az elemi oktatás modern és kényelmes formában történő megvalósítását. A remények szerint, az új oktatási intézmény nagy eséllyel a szülők elégedettségét is kiérdemelheti, ami hozzájárul közösségünk utánpótlásának itthon maradásához is. „Célunk, hogy az erdőszentgyörgyi gyerekek itthon, városunkba tanuljanak, és ne a környező települések oktatási intézményeibe írassák őket, a nem megfelelő körülményekre hivatkozva”- hangsúlyozta Csibi Attila Zoltán, a város polgármestere. A tanuláshoz való jog alapfeltétel az országban, ennek legfontosabb színtere az iskola, amely nemcsak oktatja és neveli a következő generációt, hanem személyiségfejlődéséhez is hozzájárul. „Az oktatás a jövőnk bölcsője. Ha nem foglalkozunk az oktatással, olyan társadalmat nevelünk, amely néhány évtized múlva hatalmas hátrányt generál. Az iskola épületek korszerűsítése és a körülmények javítása mellett, az oktatás minőségének javítására is ugyanekkora figyelmet kell fordítsunk” – fogalmazott a városvezető.

Az épület korszerűsítése és bővítése mellett az udvar is új arculatot kap. A térkövezett terek és járdák mellett, gondosan kialakított zöldövezet, sportpályák lesznek, de még egy játszótér is szerepel a tervek között.

Erdőszentgyörgy
2017. november 16.