Erdőszentgyörgy

Újabb adományok érkeztek a Szent György Napok alkalmával

Az Összetartozást Templomának felépítését célzó adománygyűjtés, igen sok mindenkihez eljutott, szerte a világban. Számtalan ember támogatta már a templomépítést, melynek eredményeként jelentős összeget sikerült eddig összegyűjtenie a Bözödújfaluért Egyesületnek. A hétvégén zajló, erdőszentgyörgyi Szent György Napok alkalmával megugrott a felajánlók száma, hisz többen személyesen hozták el, adták át az ide szánt összeget.

 

A testvértelepülésekről érkező küldöttségben is akadt olyan, aki lehetősége szerint, kisebb nagyobb összeggel járult hozzá a kezdeményezéshez. Mint már korábban hírül adtuk, Baja Városa 1 millió forinttal támogatta az egyesületet. Ehhez csatlakozott Celldömölk Város Önkormányzata is, a maga 500 ezer forintjával. Sajnálatos módon, Fehér László, a város polgármestere személyesen nem utazhatott Erdőszentgyörgyre, így levelének felolvasásán keresztül, Marics Sándorné önkormányzati képviselő tolmácsolásában juttatta el gondolatait, elismerő és támogató szavait hozzánk.

„Testvértelepülésként, és érző magyar emberként tisztelettel fogadtuk az Önök kezdeményezését, templomuk visszaépítését. Celldömölk Város Önkormányzat Képviselő-testületének határozataival megerősítve 500.000 forinttal járul hozzá e nemes cél megvalósításához” – olvashatjuk Fehér László polgármester levelében, majd búcsúzóul hozzáteszi „kívánom Önöknek, hogy tisztelettel eltervezett szándékuk mihamarabb megvalósuljon, és közösségük mielőbb új találkozási pontként és élő emlékhelyként tekintsen a megújított templomukra.”

Celldömölk és Baja Önkormányzata mellett magánszemélyek, vállalkozók is adományoztak. Erdőszentgyörgy egyik díszpolgára, 500 euróval ajándékozta meg az egyesületet, ezzel is hozzájárulva a templomépítés sikeréhez.

Csibi Attila Zoltán polgármester elmondta: „csak a gondviselés munkája lehet, hogy ilyen sokan mellénk álltak, támogattak és támogatnak. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki segít abban, hogy az elárasztott Bözödújfalu szimbólumát visszaállíthassuk, ezáltal fenntartva, továbbvíve az emlékezetben az egykori település szellemiségét. Sokan összefogtunk a templomépítés sikere mellett, de még mindig nem elegen, hisz még mindig hiányzik egy jelentős rész”.

A Szent György Napok keretén felül, szombaton egy kerekasztal beszélgetés várta azokat, akik az Összetartozás Templomának tervére, és az azzal kapcsolatos témákra kíváncsiak voltak. Máthé Zoltán tervező mellett, jelen volt Személy Zsolt Dénes, a Bözödújfaluért Egyesület elnöke, Csibi Attila Zoltán polgármester, Busch Balázs, a Székely Hargita Alapítvány elnöke, illetve Bözödújfalu két szülötte, Sükösd Árpás és Szombatfalvi József. A több mint egy órás tanácskozás alatt, többek között szó esett technikai részletekről, turisztikai desztinációról, adománygyűjtési fázisokról, de sokan könnybe lábadt szemmel hallgatták, ahogy az onnan elűzöttek elmesélték, hogy számukra mit jelent a víz martalékává vált település.

Az adománygyűjtés tovább folytatódik, így ezután is várják a segítőszándékú adományozók felajánlásait, amit akár személyesen, akár banki átutalással juttathatják el az egyesülethez.