Erdőszentgyörgy

Újabb aláírt támogatási szerződés Erdőszentgyörgyön

A Rhédey kastély körüli tér rendbetételének költségfedezésére pályázott sikeresen Erdőszentgyörgy Önkormányzata a Kis-Küküllő LEADER Egyesület által kiírt pályázaton. Március 5-én, hétfőn írta alá Csibi Attila Zoltán Erdőszentgyörgy polgármestere Lidia Delia Bogdan, a gyulafehérvári Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségének (AFIR) vezérigazgató helyettesével közösen, a vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződést.

A 6674 négyzetméter nagyságú rendezvény tér és park létrehozásáról szóló pályázat célja elsősorban olyan központi tér létrehozása, ami illik a kastélyhoz, de emellett a település néhány aktuális gondjára is megoldást kínál: egy méltó rendezvény tér, valamint a központi parkolóhelyek hiányát fogja orvosolni. A tervek szerint a kastély körüli beruházás négy elemből tevődik össze: térkövezett felület, zöldövezet, barokk és angol kert (a kastély mögött) valamint parkoló helyek. Ezt a teret korhű kerítés védi majd, és megfigyelő kamerarendszer gondoskodik a beruházás védelméről.

                                          A központi tér látványterve

Az elképzelés szerint a jelenlegi park megmarad, némi átalakításokkal. Egy szökőkút is részese lesz, illetve a veszélyessé vált idős fákkal is kezdeni kell valamit. A pályázat révén megnő a zöldövezet, ugyanis a Rhédey kastély melletti, illetve mögötti rész, teljesen füvesített, növényekkel beültetett lesz, amelyeken keresztült sétányok teszik majd lehetővé az egyik pontból a másikba való eljutást. A térkő és a több száz növény mellett, kerti bútorok (pad, szemetes kosár, világítótest, kerékpártartó, stb.) is helyet kapnak majd. A tervezők igyekeznek a környékre jellemző anyagok ötvözésére, így a fa és a kő kerül előtérbe. A létrehozott központi térre autóval nem lehet ezután behajtani. Az iskola épületével párhuzamosan 18 autónak és egy autóbusznak lesz lehetősége egyazon időben megállni.

Sajnos, Erdőszentgyörgynek nincs egy olyan tere, ahol kültéri eseményeket lehetne szervezni. A jelenlegi helyeken vagy megfelelőtlen az infrastruktúra vagy a befogadóképesség korlátozott. Ezt a hiányosságot hivatott pótolni a Rhédey kastély körüli terület rendbetétele. Valamikor itt csodálatos kastély kert volt. Most, hogy a Rhédey családnak egy múzeum létrehozásával is méltó emléket állítunk, úgy gondolom, hogy a kastély környezetet sem hanyagolhatjuk el. Tartozunk ennyivel a Rhédey családnak” – fogalmazott Csibi Attila Zoltán polgármester, majd így folytatta: „reményeink szerint ismét sikerül maradandót létrehoznunk, hisz ha ezt kivitelezzük, akkor nem kell többet gondolkodnunk azon, hogy milyen helyszínen rendezzünk meg egy kulturális esemény. Örömmel mondhatom, hogy Erdőszentgyörgyön számos rendezvény van egy évben. Tervünk az, hogy ezeket mind a kastély elé költöztethessük át, amely könnyen elérhető nemcsak a helyieknek, hanem a turisták számára is. Reményeim szerint, ha jövőre nem is, de 2020-ban már itt ünnepelhetjük a városnapokat”- fogalmazott a városvezető.

A megvalósíthatósági tanulmány értelmében a rendezvénytér létrehozására és a jelenlegi terület átalakítása több okból indokolt. Figyelembe kell venni, hogy a jelenlegi kis parkban lévő, több évtizedes fák veszélyessé váltak, ugyanakkor ellehetetlenítik a Rhédey kastélyra való rálátást, ezért át kell alakítani. A turisták bevonzása fontos tényező a város életében, ezért a kastély látogatóinak biztosítani kell a minimális feltételeket, mint a biztonságos parkolóhely, valamint a járdák megléte. A felújított kastély és a körülötte lévő szép környezet jelenti a település turisztikai, kulturális értékeinek növelését, a lakosok életszínvonalának növekedése mellett.

Erdőszentgyörgy polgármestere egy hónap alatt két támogatási szerződést írt alá. Mint egy előző sajtóközleményben beszámoltunk, a Rhédey múzeum emeletén elhelyezett kiállítás anyagi hátterét is sikerül pályázati pénz lehívásával fedezni. Mint, ahogy Csibi Attila Zoltán polgármester év végi sajtótájékoztatóján előrevetítette, az év többi része is a megvalósítások sorozatáról fog szólni a kis városban.

 

Erdőszentgyörgy, 2018. március 5.