Erdőszentgyörgy

Újabb finanszírozási szerződést írt alá Erdőszentgyörgy

Ma délelőtt írta alá Gyulafehérváron Csibi Attila-Zoltán, Erdőszentgyörgy Város polgármestere és Simion Crețu, a Központi Fejlesztési Régió igazgatója azt a finanszírozási szerződést, amely eredményeként 1.65 hektáros parkkal gazdagodik a kisváros. A szerződés értelmében 2 487 728,79 lejből valósítják majd meg az Operatív Fejlesztési Program 2014-2020 keretén belül kiírt, és sikeresen megnyert pályázatot, és ebből csupán 2% az önrész, ami a város kasszáját terheli.

A Rendezetlen terület parkosítása elnevezésű projekt keretén belül egy olyan zöldövezet kap Erdőszentgyörgy, amelyet korhatár nélkül, bárki használhat. Ez a terület a bentlakás mögött, a város központi részén található, ahol jelenleg használaton kívüli salakos pálya, víz kutak és valamikori melléképületek maradványai vannak. A város tulajdonában lévő terület teljes átalakításon megy majd át.

Az Európai Unió által meghatározott, egy főre eső zöldövezet tekintetében, Románia az utolsó országok közt szerepel. A parkosítási program ezt a helyzetet hivatott javítani, a megnyert projekt célja a zöldövezet növelése. Emellett, a parkosítás célja a lakók életminőségének javítása, az egészséges életmód kialakítása, valamint annak feltételeinek megteremtése, a levegő szennyezettségének javítása, de ezen kívül nem titkolt szándék olyan kis létszámú rendezvények szervezése is, amely nem károsítja a kialakított zöldövezetet.

 

„Célunk, egy élhető várost kiépíteni, ami egy hosszú folyamat, és több éves munka. Ezért is használunk ki minden olyan lehetőséget és anyagi forrást, amely abban segíti városunkat, hogy szebb, egészségesebb legyen. Egy mondás szerint a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön, ezért kell mindennap azon munkálkodjunk, hogy megőrizzük és javítsunk rajta” – mondta Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere. „Nagyon nagy előrelépésnek tartom azt, hogy a kastélypark finanszírozási szerződése után, ma aláírtunk egy másik park létrehozását előrevetítő megállapodást is. Remélem, hogy a munkánkat megtisztelik azzal a helybéliek, hogy vigyáznak ezekre a közterületekre, hisz mindannyiunk érdeke városunk fejlődése” – folytatta az elöljáró.

Az 1,65 hektáros, átalakításra váró terület nagy része egyenes felület, azonban van egy kisebb meredek rész is. A tervek szerint, ebbe a részbe amfiteátrum létesül, ahol 40 pad is növeli a hely funkcionalitását. A parkba két bejárat lesz, és kijelölt úton, sétányon lehet bebarangolni azt, amelybe 82 féle növény kerül beültetésre (cserje, fenyő, stb.). A sétány, a füvesített felületek, és a színes növény palettán túl szökőkút, padok, szemetes kosarak, öko wc, pavilon és filagória is szolgálja majd a pihenni vágyók kényelmét. Ezt egészíti ki egy felnőtteknek szánt, szabadtéri fitnesz sarok. A felnőttek mellett, a gyerekek szórakozására is nagy hangsúlyt fektet a városvezetés, hisz helyet kapnak hinták, csúszdák, kis házak, homokozó, és egyéb szabadtéri játékok is. A tanulóknak is tartogat érdekességet az új létesítmény, ugyanis egy felfedezésre váró tanösvényt látogathatnak meg, – akár környezetismeret óra keretén belül is -, amely a környezettudatos magatartásra sarkallja őket. Kicsik és nagyok örömére, madáretető is lesz a parkban, ahol majd térségre jellemző madárpopuláció egy része lesz megfigyelhető.

A tervek szerint a díszkert körülbelül két éven belül készülhet el, de ezt még számos adminisztratív tényező befolyásolhatja.

 

 

Erdőszentgyörgy,

  1. október 24.