Erdőszentgyörgy

Újabb nagylelkű adomány érkezett. Ezúttal a BGA-tól!

A Magyar Államnak köszönhetően, ismét egy nagy lépéssel előrébb jutott a bözödújfalusi Összetartozás Templomának építési ügye, ugyanis november közepén 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Bözödújfaluért Egyesület. A Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. által lebonyolított támogatást a templomépítés költségeire használhatja a támogatott egyesület.

Mint már több alkalommal is beszámoltunk, a Bözödújfaluért Egyesület négy évvel ezelőtt határozta el Erdőszentgyörgy Polgármesteri Hivatalával közösen, hogy visszaépítik a falurombolás szimbólumát, azaz a 2014-ben leomlott, vízből kimagasló tornyot. Az adományok gyűjtése, azóta is folyik, de még mindig messzinek látszik a cél elérése. Az Összetartozás Temploma néven emlegetett templom építési költsége 300 ezer euróra tehető, abból csak 65 %-ot sikerült összegyűjteni. A templom építése érdekében sokan hozzájárultak, annak költségeihez. A Bethlen Gábor Alapkezelő mellett számos anyaországi önkormányzat, Erdőszentgyörgy testvértelepülései és Maros megye önkormányzatai is segítettek hozzájárulásukkal.

A Katan Consultunk kivitelező vállalat mérnöke, Seres Tamás elmondta, a templom a víz alatt elhelyezett 30 cölöpön fog állni, amelyek 12 méter mélyre lesznek lefúrva, és egyenként 88 cm átmérőjűek. Ez tartja majd a tornyot, és a hajtó. A templomot ugyanoda építik vissza, ahol a valamikori római katolikus templom állt, de az Összetartozás Temploma vallási felekezet nélkül, mindenki temploma lesz, hirdetve Bözödújfalu létezését. Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere elmondta, „ugyan a kivitelezést még nem sikerült elkezdeni, de attól már csak napok választanak el minket, hisz akkor kapjuk kézbe a szükséges engedélyeket. Reményeink szerint az Összetartozás Temploma 2019. július végén már állni fog, mivel augusztus 3-án, a Bözödújfalusi Találkozó alkalmával szeretnénk átadni.”

Személy Zsolt Dénes, a Bözödújfaluért Egyesület elnöke, és képviselője hálás, mivel nagyon sok segítséget kaptak, a világ számos pontjáról. A szükséges összeg 65%-a ugyan már az egyesület kasszájában van, de ez csak az alapozási munkálatokra elegendő. Ezért arra biztatott mindenkit, hogy továbbra is, lehetőségük szerint járuljanak hozzá a kezdeményezéshez, hisz közös összefogással hamar össze lehet gyűjteni a hiányzó részt.

Az adományokat továbbra is a Bözödújfaluért Egyesület számlaszámaira lehet eljuttatni, a következő adatok alapján:

BANCA TRANSILVANIA – TARGU MURES

ASOCIATIA BOZODUJFALUERT,  COD CLIENT 257338,  SWIFT: BTRLRO22

HUF     RO86BTRLHUFCRT0257533801
EUR     RO73BTRLEURCRT0257533801

RON      RO26BTRLRONCRT0257533801

 

 

Erdőszentgyörgy, 2018. december 3.