Erdőszentgyörgy

Újabb óvodai beruházás indul Erdőszentgyörgyön

2019. május 6-án, Gyulafehérváron írta alá Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere és Simion Crețu, a Központi Fejlesztési Régió (ADR Centru) igazgatója azt a 2.852.902,36 lej értékű támogatási szerződét, amely lehetővé teszi egy új óvoda építését Erdőszentgyörgyön. Az Operatív Fejlesztési Program 2014-2020 keretén belül Erdőszentgyörgy Város Polgármesteri Hivatala 2.795.844,31 lej, vissza nem térítendő támogatást kapott, amelyhez csupán 2 % önrész szükséges. Az összegből az Iskola utca 2. száma alatti épületet rehabilitálják, és emeletet is építenek hozzá, amelyet a helyiek többsége a régi útügy épületeként ismer, de éveken keresztül ebbe az épületben működtek a román tagozat 1-4. osztályai is.

A jelenleg használaton kívüli, 145 négyzetméteres, egyszintes épültet alakítják át a pályázat keretén belül. Ez az átalakítás az alap, és a falak megerősítését is magába foglalja, hisz az épületre egy emelet is kerül, így az 684 négyzetméterre bővül. Ebben, több csoport fér majd el, de a foglalkozásra kialakított termek mellett iroda, orvosi szoba, fürdőszobák, étkező, mosoda, öltöző is helyet kap.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere elmondta: „az új épületre szükség van, hisz a jelenlegi déli óvoda és napközi otthon is felújításra szorul. Úgy gondoltuk, hogy a jelenlegi óvodai épületek felújítása helyett, kihasználjuk a pályázat adta lehetőségeket és egy új, korszerű és minden előírásnak megfelelő, modern épültet építünk, figyelembe véve az óvodások igényeit. Ehhez a régi, román tagozati osztályoknak helyet adó épületet teljesen átalakítjuk, és a hasznos felületet szinte megnégyszerezzük, így elfér majd ott a déli óvoda és a napközi otthon is. Hogy mikor lesz kész, arról még korai beszélni, de úgy látom, hogy a 2-3 hónapos közbeszerzési eljárást követően, nyár végén, vagy legkésőbb ősszel elkezdhetjük a munkálatokat. Nagyom remélem, hogy jövő év végén már átadhatjuk azt a gyerekeknek és a pedagógusoknak” – nyilatkozta az elöljáró.

Az épület korszerűsítése és nagyobbítása mellett, nagy hangsúlyt fektetnek az udvar rendbetételére is. Az 1858 négyzetméteres telket bekerítik, majd annak egyes részeit térkövezik, és zöldövezettel borítják. Az udvar éke a vadonatúj játszótér lesz, ahol csúszda, hinták, libikóka, körhinta, de még homokozó is várja a legkisebbeket. Ezen kívül, a szelektív hulladékgyűjtésre nevelésre is külön figyeltek az óvoda megálmodói, így az udvaron egy szelektív hulladékgyűjtő sziget is lesz. Ehhez hasonlóan, a csoportokban is 4 szemétláda áll majd, hogy megtanulhassák gyerekkorban, mennyire fontos környezetvédelmi szempontból a szemét különválogatása.

Simion Crețu, a Központi Fejlesztési Régió igazgatója kiemelte, hogy a pályázat célja a megfelelőtlen körülmények között működő óvoda modernizálása, és eszközökkel való felszerelése, hisz nagyon fontos a vissza nem térítendő támogatásokat tanügyi intézmények rendbetételére használni, ugyanis ez által, az oktatás minőségét is javítják.

Az óvoda építésénél elsődleges szempont a gyerekek teljes biztonsága. Ennek megfelelően lesznek kiválasztva a játszótér elemei és a csoportokba kerülő, egyéb berendezési tárgyak, bútorok is. Minden csoportba füstérzékelőt is szerelnek. Emellett korszerű világítással, gázfűtésű központi rendszerrel látják el a gyerekek befogadására alkalmas tanintézményt. A modern technika nyújtott lehetőségeket is kihasználják, így minden csoport kap kivetítőt, laptopot, 5.1 hangosítást, hogy azt használni tudják az oktatás folyamatában.

Az új óvoda elkészülte után, a déli óvoda és a napközi otthon csoportjai is az új épületbe fognak járni.

 

 

Erdőszentgyörgy,

  1. május 7.