Erdőszentgyörgy

Magyar nyelvű ügyintézés

Ezen az oldalon olyan információkkal próbálunk segíteni Önnek, amelyek segítenek eligazódni a hazai román/magyar nyelvű ügyintézésben.

215/2001 sz. törvény a helyi közigazgatásról

19. cikk: Azon területi-közigazgatási egységekben, ahol a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok számaránya meghaladja az összlakosság 20%-át, a helyi közigazgatási hatóságoknak, az ezeknek alárendelt közintézményeknek, valamint a dekoncentrált közszolgálatoknak biztosítaniuk kell az anyanyelv használatát is a velük fenntartott kapcsolatokban, az Alkotmány, a jelen törvény és a Románia által szerződő félként aláírt nemzetközi egyezmények előírásainak megfelelően.

Romániai intézmények magyar elnevezése

Közel kétszáz hazai intézmény román és magyar nyelvű megnevezését találja meg itt: minisztériumok, ezeknek alárendelt országos intézmények, regionális és megyei államigazgatási szervek.

Kétnyelvű formanyomtatványok

Itt a polgármesteri hivatali ügyintézés során leggyakrabban használt formanyomtatványokat érheti el román és magyar nyelven.

Nyelvi jogok útmutató

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kiadványa, melynek célja a kisebbségi jogok tudatosítása és érvényesítése.

Románia Hivatalos Közlönye

Minden jogszabály, törvény, rendelet akkor léphet életbe, amikor megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Ezeken kívül ezen az oldalon további hasznos útbaigazításokat talál arról is például, hogy mit kell tennie, ha elveszítette hivatalos okiratait. Mindezeket itt megtalálja magyar nyelven, de szükség esetén elérhető a Közlöny román nyelvű, bővebb információkkal szolgáló oldala is.

Szótár

Interneten elérhető és használható román-magyar és magyar-román szótár. Ugyanitt jogi, állambiztonsági és társadalomtudományi szótárat is talál.

Magyar helyesírási szótár

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének szótára.