Erdőszentgyörgy

Bözödújfalusi emlékpark

Bözödújfalu emlékének megőrzését hivatott szolgálni. A jelenlegi park több év kitartó munkájának eredményeként jött létre.

Sükösd Árpád egykori lakos által, 1995-ben egy siratófal épült. Itt gyűlnek össze megemlékezni évről évre, minden augusztus első szombatján. Majd 2012-ben Erdőszentgyörgy élére egy olyan vezetőséget rendelt a gondviselő Jóisten, akik szívükön viselik Bözödújfalu sorsát, és sokat tettek azért az elmúlt években, hogy a falu ne merüljön feledésbe. Létrehozták a Bözödújfaluért Egyesületet, amelynek célja a valamikori település kulturális értékeinek megőrzése. A későbbi években a siratófal mellé a település egykori képei kerültek ki, majd haranglábat, és harangot is állítottak. Ugyanitt egy kopjafa falu jelképezi Bözödújfalut, minden házat egy-egy faragott kopjafa szimbolizál, megőrizve a falu házainak, utcáinak elrendezését. Az erdőszentgyörgyi Rhédey kastélyban pedig a falu makettje is megtekinthető.

Ebben az emlékparkban találkoznak minden augusztus első szombatján a Bözödújfaluról elszármazottak, kitelepítettek, és az empátiából ellátogatók. Ez a megemlékezés bárki számára látogatható, melynek célja megőrizni, továbbadni és ápolni a valamikori falu kulturális értékeit.

Az emlékpark évről évre ismertebb lesz és egyre több turista keresi fel.

http://turism-sangeorgiudepadure.ro/index.php/hu/latnivalok/muemlekek/2452-monumentul-satului-inundat-din-bezidul-nou-5