Erdőszentgyörgy

Bözödújfalusi emlékszoba


A Bözödújfaluért Egyesület és Erdőszentgyörgy Önkormányzata jóvoltából, 2016 tavaszától a Rhédey kastély emeletén található az a kiállítási anyag, amely az egykori Bözödújfalunak állít emléket. A megye lakosságának zöme ismeri a Bözödújfalusi tavat, – amely, hibásan, Bözödi tó név alatt került a köztudatba – de híre egyre messzebb eljut. A falunak emléket állító teremben az egykori Bözödújfalu makettje tekinthető meg, különböző képekkel és tárgyakkal kiegészítve, illetve itt meg lehet ismerni a tragikus sorsot megélt falu története is, amely egyben a vallási tolerancia helyszíne is volt.

Ugyanitt fogadja a Bözödújfaluért Egyesület azokat az adományokat, amelyeket a falurombolás jelképévé vált, vízből kimagasló templom visszaépítésére ajánlanak fel az együtt érző látogatók.
Az emlészoba a kastély nyitvatartása szerint látogatható. A kastély nyitvatartása itt elérhető.
Bejelentkezni a 0040743055922-es telefonszámon lehet.

Néhány látogatói bejegyzés emlékkönyvünkből:

A mai kirándulásunk szomorú záró része ez a látogatás. Igazán felszabadultan nem lehet örülni. Idegenvezetőnk korrekt, érzelem dús tájékoztatását köszönjük, szavai reményt adnak arra, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül, e tájon élő emberek sorsa jobbra fordul. Isten adjon ehhez erőt, egészséget és kitartást” (Z. E., Debrecen)

A mai napon is nagy fájdalom számomra Bözödújfalu története. Ez az emberek tragédiája. Nem tudom könnyek nélkül végighallgatni ezt a rettenetes bűntettet.

http://turism-sangeorgiudepadure.ro/index.php/hu/esemenyek/vasarok-piacok-a-megyeben/2625-expozitia-comemorativa-dedicata-satului-inundat-bezidu-nou-2