Erdőszentgyörgy

Rhédey-kastély

Készítette: Magyari Hunor

A kastély a mai formáját 1809-ben kapta. Gróf Rhédey László a család tulajdonában lévő régi kastélyt 1807-1809 évek között építi újra, annak anyagát részben felhasználva. Ezt a tényt igazolják pincéjének vastag falai, melyeket részben meghagytak az újjáépítésnél. A régi kastély építési ideje 1663. A jelenlegi kastély helyén egy díszes régi kastély állt, melynek rendkívül magas bástyái, díszes termei voltak. A régi kastély tulajdonosa a Kornis-család volt, 1629-től pedig gróf Rhédeyék. A kisrédei gróf Rhédey család az Aba nemzetségből ered. Az erdélyi ág I. Rhédey Jánostól származik, aki 1639-ben cserélte el testvérével, I. Rhédey Istvánnal magyarországi jószágait, és telepedett le Erdélyben. Ő kapta Bethlen Gábortól Erdőszentgyörgyöt birtokul.

A kastély földszinti és emeleti helyiségeit, összesen 13 szoba egy központosan elhelyezett hall körül U alakban helyezkednek el, a hallban lévő díszes falépcső körül. A hall és az emeleti nagyszalon sík mennyezete sablonnal festett késő barokk mintás, termei fehérre meszeltek voltak. A földszinti helyiségek felett általában keresztboltozatokat, a pince felett pedig dongaboltozatokat falaztak.

A Rhédey-birtokot 1885-ben a kastéllyal együtt eladták Schuller Rudolf nagybirtokosnak. A kastély a román állam 1935-ben megvásárolja közigazgatási célokra. 1948-ban államosítják, itt rendezik be az erdőszentgyörgyi rajoni székhely adminisztrációját, majd évekig iskolaként működik.

2019 szeptemberében a Rhédey kastély emeleti 5 szobájában megnyitottuk a Mysteria Residentiae Rhédey kiállítást, amely modern, digitális eszközökkel mutatja be a Rhédey család, illetve a tragikus sorsú Claudia grófkisasszony életét.

A kastély látogatása minden egész órában történik, idegenvezető kíséretében. A pontos progamért kattintson ide: ITT vagy hívja a 0743 055 922 telefonszámot, ahol be is lehet jelentkezni.
Az idegenvezetés magyar, román és angol nyelven folyik, esetenként egyidőben is.

A kastély a polgári esküvők és más rendezvények színtere is. Ezek alatt megtörténhet, hogy a kastélyt be kell zárni, ezért érdemes a látogatást bejelenteni.
A bejelentkezett nagycsoportokat kiemelten kezeljük!

Néhány látogatói bejegyzés:

„Egy csodálatos időutazás részesei lehettünk egy órácskára. Gyönyörű volt látni, hallani a múlt eseményeit. Köszönjük szépen az élményt, Isten adjon erőt, egészséget, kitartást, hogy e nemes feladatot még tovább gyümölcsöztethessék.”
„Tisztelet és köszönet mindazon személyeknek akik őrzik, védik gyökereinket, történelmünket és köszönet a kitünő idegenvezető ismertetésének.”