Erdőszentgyörgy

Rhédey-kastély

Készítette: Magyari Hunor

A kastély a mai formáját 1809-ben kapta. Gróf Rhédey László a család tulajdonában lévő régi kastélyt 1807-1809 évek között építi újra, annak anyagát részben felhasználva. Ezt a tényt igazolják pincéjének vastag falai, melyeket részben meghagytak az újjáépítésnél. A régi kastély építési ideje 1663. A jelenlegi kastély helyén egy díszes régi kastély állt, melynek rendkívül magas bástyái, díszes termei voltak. A régi kastély tulajdonosa a Kornis-család volt, 1629-től pedig gróf Rhédeyék. A kisrédei gróf Rhédey család az Aba nemzetségből ered. Az erdélyi ág I. Rhédey Jánostól származik, aki 1639-ben cserélte el testvérével, I. Rhédey Istvánnal magyarországi jószágait, és telepedett le Erdélyben. Ő kapta Bethlen Gábortól Erdőszentgyörgyöt birtokul.

A kastély földszinti és emeleti helyiségeit, összesen 13 szoba egy központosan elhelyezett hall körül U alakban helyezkednek el, a hallban lévő díszes falépcső körül. A hall és az emeleti nagyszalon sík mennyezete sablonnal festett késő barokk mintás, termei fehérre meszeltek voltak. A földszinti helyiségek felett általában keresztboltozatokat, a pince felett pedig dongaboltozatokat falaztak.

A Rhédey-birtokot 1885-ben a kastéllyal együtt eladták Schuller Rudolf nagybirtokosnak. A kastély a román állam 1935-ben megvásárolja közigazgatási célokra. 1948-ban államosítják, itt rendezik be az erdőszentgyörgyi rajoni székhely adminisztrációját, majd évekig iskolaként működik.


A felújított műemlék épület alsó szintjén működik az Országos Turisztikai Tájékoztató Központ. Az önkormányzat terve szerint az emeleten egy Rhédey Claudia emlékmúzeum lesz. A kastélyról bővebben az alábbi oldalon olvashat: http://turism-sangeorgiudepadure.ro/index.php/hu/latnivalok/muemlekek/2458-castelul-rhedey-din-sangeorgiu-de-padure-5

Jelenleg a kastély emeletén a következő állandó és időszakos kiállítások várják a látogatókat:

  1. Bözödújfalusi emlékszoba
  2. Láthatatlan Székelyföld
  3. Elődeink hagyatéka
  4. Datu Victor festmény kiállítás
  5. Magyari Hunor légi felvételei – fotókiállítás
  6. Lépcső a semmibe

A kastély a hét minden napján látogatható 10 és 17 óra között, idegenvezető kíséretében.

Az idegenvezetést román, magyar illetve angol nyelveken tudjuk biztosítani.

Bejelentkezni a 0040743055922-es telefonszámon lehet.

Belépő: 5 lej/fő (ez a belépő feljogosítja a kastély összes kiállításának meglátogatására)

Néhány látogatói bejegyzés emlékkönyvünkből:

Nagyon örülök, hogy itt jártam. Köszönöm a színvonalas és érdekes idegenvezetést. Bárkinek szívesen ajánlom, és ha utam még erre vezet, szeretettel visszatérek.” (K. József, Eger)
Minden nagyon kedves Önöknél. Örülök, hogy láthattam, és hallhattam az értékes információkat. Sok sikert kívánok a Rhédey múzeum megvalósításában” (P. Jánosné, Temesvár)