Erdőszentgyörgy

100 Fonat Szociokulturális Egyesület

A 2010. február 10-én bejegyzett Százfonat Szociokulturális Egyesület az összefogás, hagyományőrzés és nemzeti identitás megőrzésének céljával alakult és egy olyan mozgalomnak kíván a magva lenni amely több mint 130 , 7 és 50 év közötti gyermeket és felnőttet von maga köré. Fő célkitűzése az erdélyi, Kis-Küküllő térségi és Maros menti magyarság életminőségének javítása. Tevékenysége közösségépítésben, hagyományőrzésben, tehetség-gondozásban és a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatásában nyilvánul meg.

Az egyesület 2008 óta 5 néptánccsoportot, 1 hagyományőrző csoportot, furulyakört és 2 csoport számára vonósképzést működtet. Három alkalommal megszervezte a Bözödi Népzene és Néptánctábort amely a bözödi – Lajtha László és Kodály Zoltán által felgyűjtött – népzenei anyagra épül.

A csoport tánckara egész estét betöltő műsorral képes színpadra állni hat tájegység táncaival, tematikus folkműsorokkal, táncszínházi elemeket tartalmazó produkciókkal.
Eddigi műsoraik: Székelyek Hawaiion, Ne késsetek harangok!, Ludasim pajtársim, Vidám lakodalmas, Ludas Matyi, 1914, Viszik a magyar fiúkat, Amikor Márton elvesztette a libáit és Erdélyország.

A csoportok a helyi kulturális rendezvényeken kívül rendszeresen vendégszerepelnek 12 hazai és magyar partnercsoportnál, évente átlagosan 30 belföldi (romániai) és külföldi szereplésen vesznek részt., fellépnek a Kis-Küküllő térsége és a Maros mente különböző fesztiváljain, eseményein, de túl vannak már több külföldi fellépésen is.

Jelentősebb külföldi fellépéseik:

  • Helsinki, Finnország – Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ Lahti, Finnország – Pikku Teatteri Színház
  • Hollola, Finnország – Művészetek szombatja
  • Nagymegyer, Szlovákia – Érintsd meg a csillagokat! Nyárbúcsúztató
  • Baja, Magyarország – Halászlé Fesztivál
  • Celldömölk, Magyarország – Sághegyi Szüreti Napok
  • Bélepátfalva, Magyarország

A 100 aktív tagot számláló csoport rendszeres szervezője a Bözödi Néptánc, Népzene és Kézműves tábor mellett a Vándorcsizma Néptánctalálkozónak, a Széllyes Sándor Körzeti Népdalvetélkedőnek, a helyi Farsangi Alakoskodásnak, az Iskola Másképp Gyermektáncházaknak és a Márton-napi Vigadalomnak. Társszervezője a jelenlegi angol királynő szépanja, Rhédey Claudia születésének évfordulójára szervezett rendezvényeknek. Rendszeres tevékenységei között szerepel: táncházak, kézműves tevékenységek, népi játszóházak, népdaléneklés, népszokások felelevenítése, táncszínház, hangszeroktatás, kirándulásokon és tánctáborokon (Felsősófalva, Csíkszentlászló, Vajdaszentiván) való részvétel.

Repertuárjukban fellelhetőek Erdély és Magyarország különböző tájainak hagyományos táncai, népdalai, amelyek a következők: Nyárád- és Küküllő mente, Szék, Mezőség, Mezőkölpény, Vajdaszentivény, Magyarszentbenedek, Kőrispatak, Bözöd, Makfalva, Moldva és a dunántúli Somogy.

A nagy szöveg végére ezt kérlek még tedd oda:
Elnök: Ambrus Emese
Tel.: +40 744 274 601
Email: temese@yahoo.com