Erdőszentgyörgy

Zöld Fény Egyesület

Az egyesületet 2006-ban, a helyi Szent György Technológiai Líceum néhány tanára alapította és jegyeztette be, az akkori diákok igényeire válaszolva. Fő célkitűzésként a diákok ökológiai nevelése, a helyi lakosság környezettudatos viselkedésének kialakítása, a város környezetének javítása fogalmazódott meg.

Az azóta eltelt időszakban az egyesület számos környezeti témájú nevelési programot valósított meg (bözödi öko-tábor; terepgyakorlat jellegű kirándulások a Retyezát, illetve a Kazán-szoros Nemzeti Parkba; a Milvus Madártani és Környezetvédelmi Csoport rigmányi táborába; hagyománnyá vált, évente megszervezett Víz Napja interdiszciplináris verseny; Föld Napja Tájfutó-csapatépítő verseny; hetente működő öko-kör). Ezeknek anyagi alapjait önfinanszírozásból, az önkormányzat által meghirdetett pályázatokból és más pénzügyi forrásokból fedezték. Bartha Ágnes fizikatanárnő, az egyesület volt elnöke színes, érdekes, elgondolkodtató, ökológiai jellegű kiadványt állított össze, amely 3 nyelven jelent meg a helyi Europe Direct iroda közreműködésével.
A helyi önkormányzat, a Polgártárs Alapítvány és a MOL Románia finanszírozásával az segyesület a líceum udvarán 60 m2 területet füvesített, 15 csemetét, rózsatöveket és más cserjéket ültetett, padokat, hintákat és szemetesládákat szerelt fel.

Az egyesület terve az eddigi környezeti témájú tevékenységek folytatása és bővítése, illetve az iskolaudvar rendezésének befejezése. Anyagi forrásaik bővítéséhez továbbra is szeretnének pályázatokat írni, és remélik, hogy a jövőben is számíthatnak a helyi közösség támogatására.

Elnök: Szatmári Borbála